Företagssamarbete ska locka ai-talanger till Sverige

2021-09-01 11:15  
Martin Svensson, Co-Director Operations, AI Sweden. Foto: Ai Sweden

Den globala dragkampen om ai-specialisterna är hård. Nu startar ett pilotprojekt för att locka internationella talanger till Sverige.

Det råder skriande brist på kompetens inom artificiell intelligens och många länder tävlar om att attrahera de bästa talangerna. För att få dem att välja en karriär i Sverige startar nu organisationen AI Sweden talangprogrammet Eye for AI. 

Pilotprojektet sker i samarbete med läkemedelsföretaget Astra Zeneca och Volvo Cars-bolaget Zenseact, som utvecklar teknik för självkörande bilar. En tredje partner är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg där deltagarna ska få jobba med ai-projekt kopplade till vården.

Läs mer: Mer campusundervisning väntar ingenjörsstudenter

Talangprogrammet som riktas till EU-medborgare är 18 månader långt och deltagarna ska rotera mellan företagen och sjukhuset var sjätte månad. En dag i veckan samlas talangerna på AI Sweden för att stärka relationer, öka språkkunskaper och lotsa dem in i det svenska ai-landskapet.

– Att attrahera och rekrytera inom ai är en stor utmaning för många organisationer. Detta drabbar självfallet enskilda företag hårt och bromsar dessutom hela Sveriges användning av ai för en ökad välfärd och konkurrenskraft. Vi vill hitta lösningar på detta tillsammans med våra partners. Pilotprojektet Eye for AI är ett enormt spännande första kliv, som vi på sikt förväntar oss ska generera en ny generation talanger i Sverige, säger Martin Svensson, co-director på AI Sweden i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så ska arbetssökande lockas till stål- och batterifabriker i norr

Fakta: Eye for AI

Sex topptalanger ska väljas ut till pilotprojektet som pågår under 2021-22. Krav för deltagande är en mastersexamen i exempelvis data science eller maskininlärning, kunskaper i programmering samt några års arbetslivserfarenhet. 

Målsättningen är att fler företag och organisationer framöver ska delta i talangprogrammet. 

AI Sweden är Sveriges nationella center för att snabba på användningen av tillämpad artificiell intelligens i syfte att stärka välfärd och konkurrenskraft. För ökad jämställdhet och mångfald i talangprogrammet samarbetar AI Sweden med organisationen Women in AI Sweden, som har som mål att få fler kvinnor inom ai-området.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap