Karriär

Fem tunga skäl till att du bör lämna komfortzonen

Desto längre du stannar inom din komfortzon ju mer skrämmande kommer nya områden att kännas. Foto: Unsplash

Att ta det säkra före det osäkra är alltid frestande, men priset för trygghet kan bli högt och leda till att du senare ångrar dina val. Här är skälen till att du bör kliva ur komfortzonen.

Publicerad

Det är naturligt att vilja göra det vi känner till, men att stanna kvar i en bekväm bubbla försvårar förändring och karriärutveckling. Enligt en artikel i Fast Company finns fem skäl till att lämna det trygga spåret:

Utveckla inre styrka

I längden är det svårt att göra samma sak hela tiden och förvänta sig ett annat resultat. Situationen kan framkalla en missmodig känsla av att sitta fast. Att göra något nytt som känns lite obekvämt hjälper till att bygga inre styrka. Även om du misslyckas kommer du att få erfarenheter som kan bli till nytta i framtiden.

Få bättre självförtroende

Självförtroende kommer inte utan vidare. Det är något vi uppnår genom att kontinuerligt sätta nya mål och nå dem. För att utveckla denna egenskap måste vi möta rädslor och ta risker. Känslan av att lyckas med något som vi inte trodde var möjligt bygger upp självförtroendet bit för bit.

Kunna hantera förändringar

Ju längre du stannar inom din komfortzon desto mer skrämmande kommer nya områden att kännas. Men världen förändras snabbt och för människor som utmanar sig själva kommer förändringar inte att upplevas som jobbiga. De välkomnar nya jobbprojekt och ser utmaningar som en möjlighet till utveckling som inte fanns tidigare.

Väcka kreativitet

Kreativitet gynnas definitivt inte av att stanna kvar på en inslagen och beprövad väg. Och ju mer vi avstår från att odla nya tankar och idéer desto mer fastnar vi i ett spår. Genom att testa något nytt väcks både fantasi och kreativa lösningar.

Slippa funderingar

Människor som inte vågar lämna sin trygga tillvaro kommer aldrig att veta vad som kunde ha hänt om de hade försökt göra något nytt. Att kliva ur komfortzonen har därför blivit en livsstil för många framgångsrika människor. De tar risker, misslyckas, men kommer ofta tillbaka med nya insikter och lösningar.