Karriär

Fabriker läggs ner och 700 får gå från Alfa Laval

Arkivbild på Alfa Lavals fabrik i Lund. Foto: TT

Ingen svensk fabrik är i fara. Men omkring 100 jobb i Sverige försvinner när industrikoncernen Alfa Laval ska minska personalstyrkan med totalt 700 personer. Och det blir ytterligare neddragningar framöver.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

– Totalt sett blir vi ett starkare bolag. Så åtminstone på lite sikt så är det goda nyheter för Sverige, säger vd Tom Erixon till TT.

Både omsättning, orderingång och vinst minskar för Alfa Laval. Nu ska kostnaderna minskas kraftigt. Vilka svenska orter som kommer att beröras vill Erixon i dag inte säga.

– Vi ska ta det där i tur och ordning internt.

Omkring 2 000 av Alfa Lavals totalt cirka 17 200 anställda jobbar i Sverige. De personalmässigt största orterna är Lund med cirka 1 200 anställda och Tumba med runt 400 anställda.

De neddragningar som nu presenteras gäller försäljning och administration. Men åtgärdsprogrammet omfattar även en ”optimering av produktionsstrukturen”, och även denna del kommer att leda till personalminskningar.

– Men där har vi i nuläget inte möjlighet att kommentera på de enskilda projekten, för vi behöver genomföra lokala förhandlingar och annat arbete först, säger Erixon som hoppas kunna ge närmare besked inom sex månader.

TT: Är någon av produktionsenheterna i Sverige i fara?

– Nej, vi ser inte att vi kommer att ha den typen av effekt i Sverige nu.

Engångskostnaderna för programmet väntas uppgå till cirka 1,5 miljarder kronor och 1,1 miljarder av dessa belastar tredje kvartalet. De årliga besparingarna inom försäljning och administration beräknas uppgå till 300 miljoner kronor.

Miljardsmällen under tredje kvartalet innebar att Alfa Lavals vinst före skatt rasade till 93 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1 336 miljoner kronor motsvarande period förra året.

På börsen svängde Alfa Lavals aktiekurs mellan plus och minus efter delårsrapporten och sparbeskedet. Vid lunchtid hade aktien backat med cirka 2,5 procent.

Tom Erixon pekar på att den underliggande lönsamheten är god, trots de jobbiga tiderna. Rörelsemarginalen, exklusive så kallade engångsposter, ligger över 15 procent.

– Så vi har en bra plattform som vi förbättrar nu för att klara oss framåt, säger han.