Karriär

Experten: Så presterar du på anställningsintervjun

Karriärcoachen Emma Pihl. Foto: Paulina Westerlind

Är du obekväm med att saluföra din egen förträfflighet på anställningsintervjun? Här tipsar karriärcoachen Emma Pihl om hur du bäst förmedlar vem du är – och vad du kan.

Publicerad

Många upplever situationen som ett läxförhör – men på anställningsintervjun ska du inte vara en passiv spelare. Se det snarare som en date.

– Det är ju inte alls säkert att personen du möter är bra på att intervjua folk. Sätt därför upp stolpar: Vad vill jag ha sagt och få fram om mig själv? Vilken känsla vill jag förmedla – och vilka erfarenheter vill jag dela? Det här ska man ha tänkt igenom innan intervjun, säger karriärcoachen Emma Pihl.

Hon driver företaget Inspirera och är även författare till ett antal böcker. Coachen konstaterar att många har svårt för att ”saluföra sig själva”. Därför kan det vara bra att ta någon annan till hjälp.

– Träna på att verbalisera det du vill berätta om med kollegor eller vänner. De vill ditt bästa och kommer ge ärlig feedback. Övandet handlar också om att man blir van vid att höra sig själv prata om sig själv, säger hon.

Läs mer:

Vänner och kollegor kan även hjälpa dig att inse vad som egentligen är dina största styrkor.

– Man ska fråga sig själv, ”vad är det jag har lätt för?”. Det som kostar dig väldigt lite energi att utföra är din styrka, säger Emma.

Och om man tvärt om är orolig för att förhäva sig så ska man tänka på att använda ett ödmjukt ordval, och framställa sin förträfflighet på ett sakligt sätt. Det är dock en stor fördel om du kan hänga upp dina påstådda styrkor på faktiska händelser.

– Att säga att du ”är driven” betyder ingenting. En historia säger mer än tusen ord – därför är det bättre att exemplifiera med saker man har gjort, som visar att man är lättlärd, har ambition – vill komma framåt, förverkliga idéer och få ett ökat ansvar, säger hon.

Läs mer:

Innan du kliver in på intervjun så måste du dock vara påläst om företaget. Genom att ställa frågor demonstrerar du att du har koll. ”Vad är era största utmaningar sett över tre år?”. Det handlar om att man visar intresse. Du kommer också få frågan ”varför vill du jobba hos oss?”. Då gäller det att ha ett bra svar.

Det ska finnas en röd tråd genom arbetslivserfarenheterna – och man ska kunna erbjuda bra förklaringar till eventuella luckor i sitt CV, eller varför man byter jobb så snabbt. Företaget vill förmodligen även veta något om vem du är utanför jobbet – då är det bra att ha ett intresse som sticker ut, så att de kommer ihåg dig. Och se inte samtalet som ett förhör.

– Intervjuaren är inte där för att sätta dit dig. Sätt er på samma nivå. Du är lika mycket där för att ta reda på om du vill jobba på arbetsplatsen. Tänk också på vad det är du ger upp när du byter jobb, säger Emma Pihl.

Frågor du måste kunna besvara under intervjun:

  • Varför vill du jobba här?
  • Vad kan du bidra med?
  • Vilka är dina starka sidor?
  • Hur beskriver dina kollegor dig?
  • Vad är den röda tråden i din karriär?
  • Var ser du dig själv om tre år?
  • Berätta något om ditt privatliv?
  • Frågan du ska avsluta intervjun med:
  • Hur ser processen ut nu – när återkommer ni? Betyder ”snart” på fredag eller om en månad? Att veta detta besparar dig onödiga våndor