Karriär

Enkäten avslöjar: Då ses du som ”en äldre ingenjör”

När deltagare i en undersökning ombads att ge en åldersdefinition för ”en äldre ingenjör” ansågs det att detta är personer över 40 år. 60-årige Christer Fuglesang (bilden) anses med andra ord vara... överårig? Foto: TT

Hur gammal är ”en äldre ingenjör”? Enligt en amerikansk enkät är svaret 40 år. Den avslöjar att millenniegenerationen har tagit över teknikbranschen – och nu känner de äldre årskullarna fruktan.

Publicerad

85 procent ansåg att deras arbetsgivare bryr sig om mångfald – men detta verkar inte inkludera ett varierat åldersspann. Det visar en amerikansk enkät som jobbsajten Indeed.com genomfört med 1 011 anställda inom teknikbranschen.

43 procent av deltagarna sa att de ibland känner oro för att de ska bli av med sitt jobb på grund av hög ålder. I gruppen mellan 45-54 år angav 13 procent att de ”oroar sig hela tiden” för samma sak.

Och eras rädslor kan vara befogade. När samtliga deltagare ombads att ge en åldersdefinition för ”en äldre ingenjör” så var den dominerande åsikten att detta är personer över 40 år.

Läs mer:

Undersökningen bekräftar hur millenniegenerationen nu breder ut sig på arbetsplatserna. I gruppen inkluderas de födda i slutet av 70-talet – till personer födda under tidigt 2000-tal. Hos företagen där enkätdeltagarna jobbade var 82 procent 40 år eller yngre.

Men nära hälften (46 procent) hade en medelålder på 35 år eller yngre – och hos 17 procent var snittåldern 30 år eller yngre. Samtidigt ansåg endast 23 procent av deltagarna att deras arbetsplatser hade en åldersmässig snedfördelning bland de anställda.

Läs mer:

Det verkar finnas en viss friktion mellan millenniegenerationen och de äldre årskullarna. Bland gruppen 55+ angav 29 procent att de vissa gånger upplevde att de inte togs på allvar på grund av sin höga ålder. Men känslan slår åt båda hållen. I gruppen mellan 25-34 år bekymrades 41 procent ibland av att andra inte betraktade dem som de såg på sig själva.

Om deltagarna:

Åldersfördelningen bland de 1 011 enkätdeltagarna var: 207 mellan 25-34 år, 256 mellan 35-44 år, 241 mellan 45-54 år, och 295 över 55 år.