Egenskaperna som underlättar distansarbetet

2020-10-01 10:09  
Det finns förmågor och egenskaper som underlättar om du vill utmärka dig när allt fler jobbaktiviteter sker på distans. Foto: Henrik Montgomery/TT

Är du bra på att motivera dig själv, dra gränser och dessutom kan kommunicera tydligt? Dessa förmågor är särskilt värdefulla när du jobbar hemifrån.

Det finns förmågor och egenskaper som underlättar om du vill utmärka dig när allt fler jobbaktiviteter nu sker på distans. Det här gäller oavsett om du arbetar hemifrån eller vill sticka ut under en jobbintervju. Här är några viktiga förmågor som Tidningen Forbes har sammanställt:

Självledarskap

Jämfört med en kontorsmiljö innebär distansarbete mer ensamhet. Det blir därför viktigare att själv kunna leda det egna arbetet. Var medveten om hur du organiserar din arbetsvecka, planerar dagarna och hur du håller rätt kurs om du blir distraherad.

Självmotivation

Att arbeta hemifrån med mindre stöd och övervakning kräver självmotivation för att klara olika deadlines, men också för att du ska fungera som del av ett team. Att kunna motivera sig framgångsrikt innebär bättre möjlighet att ta sig igenom tuffare dagar och ändå få jobbet gjort − även när det känns lite motigt.

Läs mer: Så bondar du med dina kollegor – trots distansarbete

Kommunikation

Virtuell kommunikation innebär att kunna prata, skriva och lyssna via exempelvis telefon, video och e-post. En utmärkt kommunikatör har förmågan att förmedla sitt budskap tydligt i alla kanaler. Du måste vara bekväm med att växla mellan olika plattformar, vilket ställer krav på verbal förmåga och skrivkunskaper.

Problemlösning

Problemlösningsförmåga är alltid bra, men blir ännu mer värdefullt på hemmakontoret när ordinarie supportteam inte finns på plats. Det kan bli din uppgift att hitta en lösning på exempelvis datorstrul, och då blir kunskaper om problemlösning en nödvändighet.

Gränsdragning

När arbetsplats och hemmiljö riskerar att flyta ihop gäller det att sätta gränser för att kunna fokusera på jobbet under kontorstid men också sätta punkt för arbetsdagen. Att lära sig detta hjälper dig att undvika stress och utbrändhet. Det ökar dessutom produktiviteten under arbetsdagen.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap