Efterlyses: 1,8 miljoner med it-kompetens

2018-01-29 16:30  
Foto: Pontus Lundahl / TT

Det råder en enorm brist på it-kompetens globalt, enligt den indiska it-jätten HCL Technologies. ”Faktum är att det i branschen finns 1,8 miljoner jobb som inte kan tillsättas”, säger vice vd Sukamal Banerjee.

En stor del av HCL finns i USA, där HCL har 16 000 anställda. Drygt var tredje är utländsk medborgare. Den globaliserade rekryteringsmodellen avspeglar affärsmodellen, som också den är präglad av internationell expansion.

Men Banerjee ser trots det inte de handelshinder och skärpta gränskontroller som Donald Trump vill införa i linje med USA-presidentens så kallade America First-politik som någon avgörande utmaning.

– I slutändan har alla länder rätt att stifta vilka lagar de vill. Vi måste anpassa oss och hitta sätt att få det att fungera, säger han.
– Vi finns globalt, men opererar som ett lokalt bolag, tillägger han.

Läs mer: Nya yrken växer inom it-sektorn

Banerjee ansvarar bland annat för HCL:s arbete inom högteknologisk kommunikation, som utgör drygt 15 procent av HCL-koncernen. Frågan om global kompetensbrist togs upp på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i veckan, bland annat i samband med en panel som handlade om automatisering och robotisering inom industrin.

HCL:s rekryteringsstrategi innebär att 65 procent av HCL:s cirka 16|000 anställda i USA är amerikanska medborgare. Resten av dem kommer från andra länder, där bolagets hemland Indien är den vanligaste härkomsten, enligt Banerjee.

– Så ser det ut i hela tekniksektorn i USA.

Samma sak gäller i Sverige, där HCL Technologies har cirka 1|600 anställda verksamma inom it-tjänster riktade till fordonsindustrin. Omkring 1 200 av dessa är svenskar.

– Vår strategiska utmaning är att vi begränsas i tillväxten av att utbudet av teknologiskt välutbildad personal är så lågt, säger Banerjee.

Mer om: IT-kompetens

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap