Dränerad av ett projekt? Så kommer du vidare

2020-10-05 09:56  
Foto: Headway/Unsplash

Sitter du med ett stort tidskrävande projekt och har svårt att se ljuset i tunneln? Det finns strategier för att komma framåt även om det känns tungt.

Långa perioder av arbete utan paus, stress och inget slut i sikte kan kännas överväldigande. Men även om koncentrationen tryter och den mentala energin går på sparlåga finns sätt att få stora projekt att röra sig framåt. I en artikel i Fast Company ges följande råd:

Små steg

Motivationen är starkast när ett mål som sätts kan nås. Men om du känner dig dränerad kan ett projekt behöva brytas ner till små komponenter. Varje bit räknas oavsett om det rör sig om en liten aktivitet som att ringa ett samtal. Det här gör att du stegvis kan föra projektet framåt. Om du slutför några små steg under en arbetsdag kan du se att saker faktiskt blir gjorda. Då blir nästa dag lättare.

Läs mer: Egenskaperna som underlättar distansarbetet

Tänk framsteg, inte perfektion

Rädslan för att resultatet av ett projekt inte ska bli tillräckligt bra kan vara så förlamande att ingenting blir gjort. Men framgång för ett stort projekt avgörs inte av att det första försöket är helt felfritt. När ett projekt är tillräckligt stort kommer det att finnas tid − och ofta hjälp från andra − för att säkerställa att betydande problem fixas. Alla projekt behöver dessutom inte vara helt perfekta, andra kan fortfarande ha nytta av ditt arbete.

Hitta ett team

Den vanliga kontorsmiljön underlättar samarbeten för att lösa problem. Det kan också vara motiverande att ingå i ett team. Jobbar du nu ensam hemifrån kan du ändå hitta personer att jobba virtuellt med. Koppla upp dig med några kollegor och låt dem vara synliga på skärmen − även om ni inte aktivt pratar. Bara att veta att de finns där kan hjälpa dig att fokusera bättre på ditt jobb.

Gör något annat

Om du har fastnat i ett problem kan du överväga att ta en promenad och få ett miljöombyte. Medan du går kan du prata igenom problemet. Du kan komma på idéer som kanske blockerats, men som kan hjälpa projektet framåt och ge nya perspektiv. Använd röstanteckningar i mobilen för att inte glömma bort dina tankar.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap