Dina fem ”goda råd” sågas av forskarna

2017-07-07 09:45  
Vänners goda råd till mobbare sågas av forskare. Foto: Pixabay

De som mobbas på jobbet vänder sig ofta till sin närmaste omgivning för stöd. Nu avslöjar en studie att vännernas ”goda råd” ofta gör saker värre. Se de fem vanligaste uppmaningarna – som inte hjälper.

Många är beredda att ge konkreta råd till kollegan, vännen eller familjemedlemmen som mobbas på sin arbetsplats: ”Säg upp dig” – ”håll dig lugn och ligg lågt” – ”du måste stå upp mot mobbaren”, eller ”prata med chefen”. Råden kan verka sunda, men de är faktiskt kontraproduktiva. Det avslöjar en avhandling publicerad i Journal of Applied Communication Research.

Två amerikanska kommunikationsforskare har intervjuat ett 50-tal personer som blivit mobbade på sin arbetsplats. I de flesta fall hade offren vänt sig till sin närmaste omgivning för att få stöd och förslag kring hur de skulle hantera problemet. Det visar sig dock att många av de råd som gavs var opraktiska, eller skulle ha förvärrat situationen på arbetsplatsen ytterligare.

– Om du inte har upplevt mobbning så förstår du det inte, och det är svårt att föreställa sig hur du själv skulle agera i en liknande situation, säger Stacy Tye-Williams, biträdande professor vid Iowa State University på lärosätets hemsida.

Hon genomförde studien tillsammans med Kathleen Krone, professor vid University of Nebraska-Lincoln. Forskarna konstaterar att råden från anhöriga har goda intentioner, men de underlättar inte situationen för den mobbade.

Den vanligaste rekommendation är att offret ska säga upp sig och lämna den destruktiva miljön. Men för många av intervjupersonerna var det moraliskt otänkbart att låta plågoandarna ”vinna” genom att lämna arbetsplatsen. Till detta kommer givetvis otryggheten i att gå ifrån ett välbetalt jobb.

För att undvika en eskalerande situation, med risk för ytterligare förnedring, föredrog många offer att helt enkelt genomlida mobbningen i tysthet. Vilka tips har då de utsatta till andra? Det märkliga är att de flesta intervjupersoner sa att de skulle ge samma oanvändbara råd som de själva hade fått av omgivningen.

– De drabbade kände verkligen att de satt fast, utan några som helst kunskaper kring hur man hanterar mobbning. De upprepade samma råd även om de inte hade varit till hjälp för dem. Och i de fall där de hade följt rekommendationerna så medförde det att deras situation istället blev ännu värre. Det blev verkligen tydligt hur viktigt det är att hjälpa offer med att hitta alternativa sätt för att bemöta mobbning, säger Tye-Williams.

Många av de intervjuade berättade om situationer där de reagerat med starka känslor, och att kollegor då sagt åt dem att inte bli upprörda eller gråta.

– Att be ett offer att lugna sig gör stor skada. När vi pratar om traumatiska händelser på arbetsplatsen så är det viktigt att ge folk tillåtelse och utrymme för att ge uttryck för vad som är väldigt naturliga känslor, säger Tye-Williams.

Med uppmaningen förminskar man händelsen, och forskarna noterade att många slutade att prata om sin utsatthet efter att de blivit tillsagda att lugna ned sig. Forskningen visar också att samtal med överordnade inte alltid innebär att problemet rättas till, eller att de ens tror på offret. Många chefer anser att det ligger hos de underordnade att lösa friktion på arbetsplatsen.

Svårigheten ligger i att hitta en rationell lösning på ett problem som ofta har en irrationell karaktär. Enligt forskarna måste arbetet för att hitta effektiva metoder börja med en öppen dialog där drabbade kan dela med sig av lösningar som har visat sig fungera. Forskarna anser att familj och vänner främst ska inta en lyssnande roll, som hjälper personen att bearbeta de alternativ som finns. Och hoppa för guds skull över de fem råden nedan.

Statistiken för de fem vanligaste råden:

1. Säg upp dig eller ta dig ur situationen: 27 procent

2. Ignorera problemet/personen: 23 procent

3. Slåss – stå upp mot mobbare: 17 procent

4. Håll dig lugn: 10 procent

5. Rapportera mobbningen: 10 procent

En mindre procent av offren blev också uppmanade att ”slå till mobbaren”, samt att ”sluta hitta på saker”.

John Edgren

Mer om: Mobbning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap