De ska undersöka mobbning av chefer

2015-03-16 10:05  
Foto: Colourbox

Vem hjälper när det är chefen som blir mobbad? En ny forskningsstudie ska undersöka mobbning ur chefsperspektiv.

Det brukar handla om chefer som mobbar medarbetare. Men det finns också det omvända förhållandet: medarbetare som mobbar chefer.

Det här ska Christina Björklund, docent på Karolinska institutet, titta närmare på. Hon har fått 3 300 000 kronor från Afa Försäkring för att forska om mobbning ur ett chefsperspektiv.

- Jag tror att mobbning mot chefer förekommer mer än vad man tror men att det inte talas om det, säger Christina Björklund till Kollega.

Det är svårt att leva upp till sitt arbetsmiljöansvar som chef och förebygga mobbning på arbetsplatsen, om man själv är mobbad. Forskarna ska analysera arbetsmiljöenkäter för att ta reda på hur mobbningen av chefer ser ut. På vilka nivåer det sker, om det är skillnad mellan kvinnor och män. Det finns ett material med svar från 250 000 personer varav 30 000 chefer.

Forskarna ska också intervjua chefer som har blivit mobbade och även chefer som blivit falskeligen anklagade för mobbning. En annan del av forskningen handlar om att undersöka vilka stödsystem det finns i organisationerna för att ta hand om de chefer som mobbas.

- Jag tror kanske att det är mellancheferna som är mest utsatta, de har krav både upp- och nerifrån, säger Christina Björklund till Kollega.

Elisabeth Vene

Mer om: Mobbning Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap