De fick IVA:s guldmedaljer

2016-11-01 09:23  

Magnus Berggren i Linköping ligger bakom utvecklingen av elektronik tryckt på papper. Nyligen fick han ta emot en av IVA:s guldmedaljer.

I fredags hölls Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sin årliga högtidliga sammankomst. Fyra utmärkelser delades ut.

Den finaste, Stora guldmedaljen, gick i år till professor Dan Brändström. Han är statsvetare, och har varit universitetsdirektör för Umeå universitet och sitter i dag i styrelsen för Linnéuniversitetet.

Dan Brändström får utmärkelsen för ”sina utomordentliga insatser och djupa engagemang för svensk och europeisk forskning och högre utbildning" som en del av motiveringen lyder.

De övriga tre guldmedaljerna tilldelades Magnus Berggren, Marie Ehrling och Lars-Gunnar Mattsson.

Magnus Berggren är professor vid Linköpings universitet. Han får utmärkelsen för ”sin innovativa och nyskapande forskning inom organisk elektronik” och har bland annat utvecklat elektronik som trycks på papper. Magnus Berggren står också bakom arbetet med en mikropump för att blockera smärtsignaler för patienter med svår smärta, som Ny Teknik har skrivit om flera gånger.

Marie Ehrling är företagsledare och har varit i den högsta ledningen för bland annat SAS och Telia Sonera. Hon har också haft ordförande- och vice ordförande-uppdrag i Telia, Securitas, Nordea och Axel Johnson.

Lars-Gunnar Mattsson är professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm och blev 1973 den första professorn i industriell marknadsföring.

Anna Orring

Mer om: IVA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap