Karriär

Därför blir din personlighetstyp snabbare utbränd än b-kollegorna

Beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter. Foto: Alex Wayne

Är du typ A eller typ B? Här berättar beteendevetaren och karriärcoachen om skillnaden. Nina Jansdotter tillhör själv ”bråttom-typen”. Gruppen har driv och är ambitiösa, men riskerar att bränna ut sig.

Publicerad

Konceptet med att dela upp människor efter deras personlighet i ”Typ A” och ”Typ B” lanserades av hjärtspecialisterna Meyer Friedman och Ray Rosenman på 1950-talet. Deras studie löpte över 8,5 år och resultaten pekade mot att A-människor löper dubbelt så stor risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som typ B. Detta är en följd av att de två grupperna har vitt skilda karaktärsdrag. Beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter använder ofta uppdelningen för att tydliggöra personlighetstyper.

– Typ A brukar jag kalla för ”bråttom-typen”. Det är en person som oavsett om den har bråttom eller inte flyger fram i korridorerna – är intensiv och pratar fort. De blir snabbt rastlösa på möten som inte leder någon vart, och går på högvarv hela tiden – vare sig det behövs eller inte. Typ A har svårt att koppla av och är en mer aktivitetsbaserad person, säger Nina Jansdotter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här