Karriär

Därför blir din personlighetstyp snabbare utbränd än b-kollegorna

Beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter. Foto: Alex Wayne

Är du typ A eller typ B? Här berättar beteendevetaren och karriärcoachen om skillnaden. Nina Jansdotter tillhör själv ”bråttom-typen”. Gruppen har driv och är ambitiösa, men riskerar att bränna ut sig.

Publicerad

Konceptet med att dela upp människor efter deras personlighet i ”Typ A” och ”Typ B” lanserades av hjärtspecialisterna Meyer Friedman och Ray Rosenman på 1950-talet. Deras studie löpte över 8,5 år och resultaten pekade mot att A-människor löper dubbelt så stor risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som typ B. Detta är en följd av att de två grupperna har vitt skilda karaktärsdrag. Beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter använder ofta uppdelningen för att tydliggöra personlighetstyper.

– Typ A brukar jag kalla för ”bråttom-typen”. Det är en person som oavsett om den har bråttom eller inte flyger fram i korridorerna – är intensiv och pratar fort. De blir snabbt rastlösa på möten som inte leder någon vart, och går på högvarv hela tiden – vare sig det behövs eller inte. Typ A har svårt att koppla av och är en mer aktivitetsbaserad person, säger Nina Jansdotter.

Läs mer:

Typ B är mer eftertänksam, har ett lugnare tempo och lättare för att stanna upp och reflektera.

– De tar dagen mer som den kommer, och uppfattas av typ A som väldigt långsamma. Det kan vara ett problem om chefen är en A-person, som tycker att B jobbar mindre, säger hon.

Detta kan leda till konflikt, men det är inte säkert att bråttom-typen levererar mer – för de är mer benägna till att fatta felaktiga beslut, och ibland kan B-personen vara bättre på att planera.

Typ A vill tävla, konkurrera och alltid vara först – även om det bara gäller att komma iväg snabbast vid rödljuset. På jobbet har de driv och är ambitiösa, men det hela kan gå över styr. Nina har coachat unga karriärister som berättat om hur de ofta har hjärtklappning.

– Man kan ha en stresskänsla även om man inte har ett stressigt jobb. Stressen kan komma utifrån, inifrån, eller vara en kombination av båda. Den kan yttra sig som migrän eller huvudvärk – men också som irritation eller aggressivitet.

A-personer som går på högvarv riskerar att bränna ut sig om deras nerver aldrig får vila. Därför kan de behöva mer sömn än den andra gruppen. Nina är själv en A-person, vilket gav konsekvenser tidigt i livet. Redan som 19-åring fick hon magsår. 

– Det är därför jag har lärt mig att meditera och använda avslappningstekniker, vilket jag har gjort i hela mitt vuxna liv. Jag slutade också att dricka kaffe, för personer som jag behöver ändå inte pigga upp sig – vi behöver komma ner i varv. Mitt naturliga tillstånd är att vara uppvarvad, säger Nina Jansdotter.

Nina vilar alltid på dagen, sover middag och mediterar. Men att ta en tupplur passar inte för alla. Och om du tycker att det låter komplicerat med meditation så kan du alltid börja med att ta en paus under dagen där du inte gör någonting – utan att tänka på jobbet eller läsa på skärm. Det kan vara svårt i början, men är en fråga om träning. Dina försök kan dessutom avslöja hur stressad du egentligen är.

– Desto svårare du har för det – desto mer behöver du det, säger Nina Jansdotter.