Chefer – glöm inte bort dem som är mitt i karriären

2018-04-04 07:00  
Mitt i karriären kan en kris uppstå. Foto: Design Pics Inc / Alamy

Fyra steg för att utveckla och behålla anställda som går igenom en "mitt i karriären"-kris.

Personer i början och slutet av sin yrkesbana är i fokus för arbetsgivare. Men arbetsgivare som glömmer bort dem som är i mitten av karriären går snabbt miste om värdefull kunskap och erfarenhet.

Här är fyra steg för hur en chef kan få dem att leva upp igen.

Det ofta är i mitten av karriären som missnöjet med jobbet är som störst. För att behålla värdefulla medarbetare är det viktigt att chefen griper in och stöttar medarbetare som har en "mitt i karriären"-kris. Det skriver Harvard Business Review och tipsar på vad chefer kan göra:

1. Skapa nya utvecklingsmöjligheter

Den som är mitt i karriären är ofta nöjd med sin ansvarsnivå och är ointresserad av ett chefsjobb, men samtidigt uttråkad eller i behov av stimulans. Då kan en ny karriärinriktning i sidled vara mer lockande. Att få lära sig ett nytt område.

Läs mer: Sex strategier för jobbsökaren mitt i livet

2. Utveckla ett internt uppdrag

För den som behöver en djupare känsla av mening kan ett samarbetsprojekt med en välgörenhetsorganisation eller ett pro bono-uppdrag vara stimulerande att jobba med vid sidan av de vanliga arbetsuppgifterna. Bara att arbetsgivaren stöttar en verksamhet med ett gott syfte skapar ofta ett större engagemang som får medarbetaren att stanna.

3. Uppmuntra mentorroller

Om dina mer erfarna medarbetare har kunskap, attityd, och ett kritiskt tänkande som du vill att de mindre erfarna ska ta efter, uppmuntra dem att ta på sig mentorskap eller ledande roller. Upprätta ett strukturerat program som erbjuder kontinuerlig utbildning och ett internt kontaktnät så att även mentorerna får stöd.

Läs mer: Karriärrådet: Så skaffar du dig bättre koll på dig själv

4. Ordna ett miljöombyte

Erbjud en fysisk förflyttning eller gör det möjligt för medarbetaren att arbeta på distans. Det minskar eventuella känslor av att gräset är grönare någon annanstans. Många är nöjda med att utföra samma jobb men på en annan plats

 

Karin Myrén

Mer om: Chefer Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap