Brantgärde Linder: ”Jag vill vara en förebild”

2018-03-08 08:07  
Pia Brantgärde Linder på ABB utsågs till Årets kraftkvinna 2017.Foto: ABB

Företag måste sätta upp mål för jämställdhet. Det är den viktigaste åtgärden för att öka andelen kvinnor i energisektorn, anser Årets kraftkvinna, Pia Brantgärde Linder.

Föreningen Kraftkvinnorna utser varje år Årets kraftkvinna, som ska tjäna som en förebild och inspirera andra kvinnor att söka sig till energibranschen. 2017 valde juryn Pia Brantgärde Linder, som till vardags basar över ABB:s affärsområde för högspänningsprodukter i norra Europa.

Hon har på olika sätt jobbat för att lyfta fram kvinnor inom ABB, bland annat genom att ta initiativ till programmet Women’s Forum Forward, som innebär att kvinnliga medarbetare förbereds för högre poster.

– Det är ett program på drygt ett år där tjejerna får gå på föreläsningar, ta del av nätverk, gå på träffar och lära sig mer om vad som finns på ABB. Det handlar både om att förbereda dem och att synliggöra dem för chefer i ABB, berättar Pia Brantgärde Linder.

Programmet är nu inne på andra omgången. Den första kullen omfattade 20 kvinnor som alla nu har fått nya roller.

Ända sedan Pia Brantgärde Linder tog examen från Chalmers 1997 har hon jobbat på ABB. Hon började som trainee och har sedan haft en rad befattningar. Hon har jobbat inom försäljning och projektledning, varit teknikchef och affärsenhetschef. I sin nuvarande roll är hon ansvarig för en verksamhet med 1 400 medarbetare.

– Jag har hela tiden fått fantastiskt stora möjligheter att utvecklas och utmanas. ABB är ett företag med bra värderingar, vi har till exempel mer än 50 nationaliteter här, och vi ligger i framkant när det gäller tekniska lösningar, säger hon.

Energisektorn är en mansdominerad bransch. Andelen kvinnor är 25 procent, enligt Energimyndigheten. Som kvinna har Pia Brantgärde Linder inte direkt haft några dåliga erfarenheter av branschen, även om hon har känt sig ensam på vissa möten.

Den viktigaste åtgärden för att öka jämställdheten är att företag sätter upp tydliga mål, anser hon.

– Målen ska vara utmanande och sedan ska de tydligt följas upp. Då skapar man ett intresse så att människor verkligen vill jobba med frågan, säger hon.

Men Pia Brantgärde Linder tror också att branschen måste bli bättre på att marknadsföra sig.

– Vi måste bli ännu bättre på att tala om hur kul det är att jobba med det här. Det har aldrig varit så roligt som nu. Det händer så otroligt mycket, hela omställningen till förnybar energi, smarta städer, laddinfrastruktur, solpaneler, hur ska vi hantera elkvaliteten framåt. Det är jättespännande frågor. Det handlar om att bygga framtiden, säger hon.

ABB har som mål att 30 procent av de anställda ska vara kvinnor år 2020. Samma år ska 30 procent av chefsposterna innehas av kvinnor.

Pia Brantgärde Linder

Titel: HUB BU Manager High Voltage Products i norra Europa.

Ålder: 45 år.

Bor: I Västerås.

Familj: Man och två barn i skolåldern.

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik från Chalmers.

Fritidsintressen: Spela tennis och umgås med familj och vänner.

Linda Nohrstedt

Mer om: Jämställdhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap