Börje Ekholm: ”Vi tjänar inga pengar”

2017-08-23 09:45  

Tunga besked och en strimma hopp i Ericsson-vd:n Börje Ekholms brev till sina anställda, uppger Svd.

Det går tungt för Ericsson.

Halvårsrapporten lämnade mycket att önska och aktien dalar. Pressen är därmed stor på vd Börje Ekholm. Svd Näringsliv har tagit del av Ekholms tre senaste veckobrev som gått ut till alla anställda. I dessa ska det framgå att det finns brister i kundrelationer samt att kommande sparpaket förbereds.

”Vi tjänar inga pengar och vi har förlorat vår position som klar marknadsledare”, skriver Ericssons vd Börje Ekholm bland annat.

Utan att gå in på vilka områden som kan komma att beröras så konstaterar vd:n att intäkterna måste vara högre än utgifterna, ”vi tar några väldigt tuffa beslut som innebär att vi måste säga adjö till en del fantastiska kolleger”, skriver vd:n.

Angående det kommande sparpaketet om 10 miljarder kronor resonerar Ekholm i ett av breven om att det inte går att vända bolaget och säkra lönsamhet utan att samtidigt ta ut kostnader.

Men det finns hopp. I brevet från den 11 augusti hänvisar Ekholm till en marknadsrapport från Dell'Oro, ett analysföretag.

Enligt marknadsrapporten ökade Ericssons marknadsandel på radioaccessnät, det vill säga RAN-marknaden, under det andra kvartalet. Ett trendbrott efter fler kvartal passerat med fallande marknadsandel.

I det senaste brevet, från den 21 augusti pekar han på kundernas ökade intresse för 5G, ”Det som tidigare bara har varit 'buzz words' börjar nu hända.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap