Karriär

Bästa rådet till unga: Ta inte råd

Arash Gilan, vd på digitala mediebyrån Viva Media

Hallå där Arash Gilan, vd på digitala mediebyrån Viva Media. I ett inlägg på Linkedin ger du 12 goda råd till de som tar examen. Varför ville du göra det?

Publicerad

– När jag är ute och föreläser träffar jag många begåvade ungdomar med frågor kring livet och framtiden. Därför ville jag sammanfatta det jag själv lärt mig hittills i livet med en förhoppning om att ge lite visdom för deras framtida karriär. Det är helt enkelt vad jag själv hade behövt att få höra.

Hur är dagens studenter?

– Det finns både en ängslighet och ett driv, kombinerat med oro. Vad ska jag bli? Hur jag ska bli? Ofta finns en förväntan om färdiga svar men egentligen är det tvärtom. Tiden när du är 20-30 år ska bara vara utforskande, och handla om att lära sig och få erfarenheter. För det du tänker om livet vid 20 är radikalt annorlunda än när du är över 30.

Vad har du fått för reaktioner på ditt inlägg?

– Förutom spridning på alla sociala kanaler, gillande, delande och kommenterande så är det en hel del mail och direkt meddelanden. Allt från tacksamhet till en fortsatt dialog om hur man ska tänka. Känns förstås väldigt roligt.

Vilket råd är allra viktigast?

– Att inte ta råd, att hitta sin egen väg och att våga misslyckas. Vi människor är inte rädda för misslyckandet i sig utan rädslan ligger i människors åsikter och tyckande om ens misslyckande. Slår du dig fri från det finns det ingen gräns för vad du kan uppnå!

12 goda råd för dig som tar examen

1. Lär dig självkontroll

Allt i livet börjar med självkontroll, förmågan till disciplin och skärpa. Kan du inte leda dig själv kan du aldrig leda andra. Lär dig att jobba hårt och framförallt att jobba smart. Det viktiga i en digital ekonomi är inte hur mycket du jobbar utan vad du faktiskt får gjort.

2. Var en student hela livet

Inget slår kunskap och du blir aldrig fullärd. Ju äldre du blir desto mer märker du hur lite du egentligen vet. Sluta aldrig att vara nyfiken och att lära dig. Sök alltid kunskap och sluta aldrig att ställa frågor!

3. Skriv mer

Lär dig att skriva – öva på det tidigt. Skriv ner dina tankar, dina drömmar och dina mål. Att bemästra ord är ett hantverk som börjar med det skrivna ordet.

4. Lyssna mer

Förmågan att lyssna är en av mänsklighetens mest underskattade superkrafter. Lär dig att lyssna på din inre röst, på människor runt om dig och på omvärlden. Kom ihåg att du har två öron och en mun! Använd dem.

5. Öva på att tala

Lär dig förmågan att kommunicera med andra människor. Få saker lär man sig så bra som det man behöver presentera för andra. Öva framför spegeln, spela in dig själv och ta in feedback så blir du en bra kommunikatör.

6. Skryt inte – var ödmjuk

Ödmjukhet är livets viktigaste läxa. Det är huvudingrediensen för att leda och skapa något som består. Ingen vill ha med en arrogant skitstövel att göra men alla vill vara med en ödmjuk visionär.

7. Var tacksam och ta inget för givet

Hur blir man ödmjuk? Genom tacksamhet. Stanna upp, njut och var tacksam för det du har. Annars kommer du aldrig framåt utan kommer att vara konstant besviken.

8. Passionen är gnistan

Hitta ett yrke som du känner passion för. Passion är gnistan, tändvätskan och glöden som gör skillnaden. Två människor kan säga exakt samma sak men vi följer den som sa det med passion.

9. Jaga inte titlar för de säger inget

Om du jagar en titel visar det att du inte är mogen för att leda. Jaga i stället något som du aldrig riktigt kan nå. Titlar begränsar och ingen människa kommer någonsin att följa en titel. Lyda titlar gör däremot många.

10. Sök rikedom – inte pengar

Pengar är hur vi konsumerar tid och tjänster men rikedom är det som jobbar åt dig medan du sover. Hitta dem sakerna! Lär dig marknadsekonomi tidigt. Lär dig till exempel hur aktier fungerar och börja investera även om det är små summor. I det långa loppet gör det all skillnad.

11. Vägra statusleken

Status är vad andra anser om dig och det är den värsta fälla du kan fastna i. För allt i världen, jämför dig inte med någon annan än dig själv och ge dig aldrig in i den statuslek som de flesta mediokra människor spelar. Låt varken beröm eller åsikter fastna hos dig utan låt dig själv och dina mål vara den enda måttstocken i ditt liv.

12. Var långsiktig

Viktigast av allt, lär dig att älska processen! Se livet ur ett 100 årsperspektiv där du tidigt fram till 30- 40-års ålder bara skaffar dig erfarenheter. Var inte stressad och oroa dig inte utan lita på processen. Om du inte är där du vill vara om 10 år så är du där om 20 år. Var lugn - framgång tar tid och är ett maratonlopp.

Sist men inte minst: Gör mer än vad du får betalt för, så kommer du i slutändan att få betalt för mer än vad du gör. Allt börjar och slutar med inställning.

Läs inlägget på Linkedin här