Arbetsgivare har dålig koll på stillasittandet

2021-10-29 14:58  
Foto: Unsplash

På ett stort antal arbetsplatser saknas rutiner för att upptäcka och åtgärda risker med långvarigt stillasittande. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket har gjort.

Belastningsbesvär är ett av de vanligaste jobbrelaterade hälsoproblemen i Sverige och i övriga Europa, och långvarigt stillasittande i obekväma arbetsställningar pekas ut som en vanlig orsak bakom problemen.   

– Många tänker inte på att långvarigt stillasittande är en hälsorisk i arbetet som kan orsaka besvär som på sikt kan leda till skador och ohälsa. Höj- och sänkbara bord, bra stolar och andra ergonomiska verktyg har de flesta tillgång till. Ändå är det väldigt få som ser fysisk aktivitet som en risk som ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Läs mer: Kropp och knopp ska stärkas genom ny forskning

För att undersöka hur arbetsgivare hanterar risker med stillasittande har Arbetsmiljöverket nyligen inspekterat nära 1400 arbetsplatser i Sverige, däribland transportföretag, tandvårdskliniker och kontorsarbetsplatser för it-konsulter.

Sitter stilla 4-6 timmar

Inspektionen visar att drygt 600 arbetsplatser har så stora brister att Arbetsmiljöverket nu kräver åtgärder för att förbättra rutinerna i arbetsmiljöarbetet. Främst handlar det om att arbetsgivarna inte har undersökt belastningsergonomiska risker i samband med stillasittande arbete på ett systematiskt sätt.  

– Det är viktigt att arbetsgivare organiserar arbetet så att arbetstagare har handlingsutrymme att variera arbetsställningar och arbetsrörelser. Hög arbetsbelastning kan till exempel göra att handlingsutrymmet krymper, säger Erna Zelmin. 

Arbetsmiljöverket konstaterar att på många arbetsplatser sitter anställda stilla 4-6 timmar om dagen. De har också bristande kunskaper om vad som kan göras för att pausa och ändra arbetsställningen.  

Inspektionsinsatsen ingår i en EU-kampanj under 2020-2022 för att öka kunskaperna om belastningsskador i arbetslivet. 

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap