Apple knycker välaktad Tesla-ingenjör – väcker spekulationer kring elbil

2019-04-02 07:54  
En av Elon Musks favorit-ingenjörer, Michael Schwekutsch, har värvats till Apple. Foto: Tesla/Linkedin

Apple dumpade planerna på att bygga en egen elbil. Men rekryteringen av Teslas främste drivline-expert väcker spekulationer om att en Apple Car nu är på gång.

Elbilar och autonomi är två områden där en rad nya och gamla teknikbolag utmanar de traditionella fordonstillverkarna – och många undrar om Apple trots tidigare besked ändå kommer att utveckla ett fordon för sin självkörande teknik.

2014 drog Apple igång Project Titan med målet att utveckla en egen elbil. Men trots att man engagerat nära tusen personer i arbetet så skrinlades projektet redan efter några år. 2017 gick Apples vd Tim Cook officiellt ut med att bolaget istället skulle satsa på att utveckla mjukvara för autonoma fordon.

Men rykten har florerat kring att Apple inte alls har släppt tanken på att bygga en egen elbil. Enligt Mac Rumours konstaterar den träffsäkre analytikern Ming-Chi Kuo att bolaget jobbar på en Apple Car, som han tror kommer lanseras mellan 2023-2025.

Musks mest kompetenta ingenjör

Ryktena om en elbil förstärktes när Apple återanställde Tesla-ingenjören Doug Field. Och nu har bolaget rekryterat Michael Schwekutsch som tidigare var ansvarig för Teslas drivlinor. Han kommer jobba i Apples Special Project Group som utgör en del av Project Titan-divisionen.

Schwekutsch lämnade Tesla i mars. Tidigare har han bland annat varit programansvarig för el- och hybriddrivlinor på Volvo XC90, BMW i8, Porsche 918 Spyder och Fiat 500eV. Enligt Electrec hävdar deras källor att fler Tesla-ingenjörer är på väg över till Apple. Schwekutsch sågs av många som en av Elon Musks mest kompetenta ingenjörer – och rekryteringen av en person vars expertis är så specifikt kopplad till eldrivlinor skulle onekligen vara märklig för ett företag som inte har för avsikt att jobba med elbilar.

John Edgren

Mer om: Apple Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap