Antalet arbetsplatsolyckor ökade förra året

2017-06-07 15:12  
Arbetsplatsolyckorna ökar i Sverige. Bilden är från en olycka i april där en man föll ner i en avloppsbrunn vid en arbetsplats i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Olyckor där anställda skadas till följd av tunga lyft eller där de slår sig fortsätter att öka. Men arbetssjukdomar minskar något, enligt Arbetsmiljöverket.

(Artikeln har uppdaterats)

Antalet anmälda arbetsplatsolyckor har ökat visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för år 2016. Det är framförallt halk- och fallolyckor och olyckor där anställda skadas till följd av tunga lyft eller slår i väggar, dörrar eller möbler som har ökat sedan år 2009, efter finanskrisen.

– Man kan fundera över vad den typen av olyckor beror på, vi fortsätter att analysera varför det ökar, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Samtidigt minskade de anmälda arbetssjukdomarna totalt, förutom arbetssjukdomar bland kvinnor till följd av organisatoriska och sociala problem som ökade för sjunde året i rad.

– Jag tycker att det är allvarligt. Vi har förtydligat regler kring det här området för drygt ett år sedan och vi tycker att vi har fått upp frågan på kaffeborden på arbetsplatserna. Det kan vara så att fler förstår att det är en sjukdom som ska anmälas, säger Ann Ponton Klevestedt.

Hon säger också att det är ett utbrett problem som arbetslivet behöver hitta former för att hantera. Skillnaden mellan kvinnor och män beror på att arbetsmarknaden är könssegregerad där de här problemen är vanligast i kvinnodominerade branscher.

– Män som jobbar i de här branscherna drabbas i samma utsträckning, säger Ann Ponton Klevestedt.

Läs Arbetsmiljöverkets rapport här!

Rapporten fördelat på län och kommuner

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap