Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

2017-04-04 14:04  
Foto: Alamy

Den amerikanska it-jätten Amazon gör en satsning på molntjänster i Stockholmsområdet. Tre nya datacenter, i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm, ska vara färdiga att tas i bruk 2018, enligt Amazons Nordenchef Darren Mowry.

(Artikeln har uppdaterats två gånger)

Satsningen som görs av enheten Amazon Web Services motiveras bland annat av att Sverige har välutbildad och kompetent arbetskraft och tillgång till förnyelsebar energi, enligt Mowry.

– Det faktum att 52-53 procent av all energi i Sverige kommer från förnyelsebara källor korresponderar med vårt företagsmål att tillhandahålla extrem teknisk kvalitet med förnyelsebar energi, säger han.

Hur mycket investeringen beräknas kosta vill Amazon inte uppge, men budskapet är att det är ett prioriterat projekt och att bygget ska inledas så fort alla tillstånd är på plats. Siktet är inställt på att datacentren ska vara färdiga att ta i bruk någon gång under 2018.

– Vi tänker inte slösa någon tid, säger Mowry.

Han tillägger att satsningen innebär att Stockholm blir en av Amazons totalt 16 regioner med maximal hastighet för molnkunder, som efterfrågar allt från lagringsutrymme, sajthantering och Sakernas internet (IOT) från molnföretagen.

Lars-Olof Wallin, analytiker på Gartner, tror att närheten till Stockholm kan vara avgörande för vissa applikationer som är beroende av hög hastighet, som tradingtjänster på finansmarknaden. Fast han är ändå överraskad över att Amazons serverhallar hamnar så långt söderut i landet.

– Det enda som är lite förvånande är att man väljer att lägga det i Stockholmstrakten och att man inte drar nytta av utlokaliseringsmöjligheter, med billigare lokaler, billigare kraft och kallare klimat, vilket minskar behovet av nedkylning. Det är en jättestor kostnad för en sådan här etablering, säger Wallin.

Amazon-vd:n Andy Jassy säger till tidningen DI Digital att det är en stor investering, både vad gäller infrastruktur och personal. Wallin tvivlar dock på att investeringen i sig ger särskilt många arbetstillfällen, även om serverhallarna snabbt kan växa till tusentals kvadratmeter.

– Det är inte särskilt personalintensivt. Du behöver nästan mer vakter än vad du behöver operatörer till en sådan här verksamhet, säger Wallin.

– Det som är viktigt är att hitta lokaler med närhet till kraft, fiber och helst fjärrkyla, tillägger han.

Näringsminister Mikael Damberg (S) beskriver Amazon-satsningen som ett stort steg i utvecklingen av Sverige som digitalt föregångsland.

– Att Amazon lägger en så här stor investering här visar att vi är konkurrenskraftiga på området, säger Damberg till DI.

Även lokalt gläds man åt nyheten.

”Det är den största etableringen i Västerås på överskådlig tid”, skriver Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap