Äldre syskon banar väg för yngre familjemedlemmars utbildning

2021-06-03 07:00  
Yngre syskon har en tendens att följa sina äldre syskons val av utbildningsprogram och även lärosäte, enligt studien. Foto: Unsplash

Äldre syskon är ofta förebilder även när det gäller val av högre utbildning. Det visar en ny stor studie från fyra länder.

Tidigare forskning har visat att familjebakgrund och föräldrars yrkesval ofta påverkar val av utbildning. Men nu har forskare som studerat utbildningsmönster i Sverige, Kroatien, Chile och USA sett att även att äldre syskon har inflytande över valet.  

Forskarna ser ett tydligt mönster trots att de fyra länderna skiljer sig åt i utbildningssystem, kultur och graden av ojämlikhet i samhället. Yngre syskon har en tendens att följa sina äldre syskons val av utbildningsprogram och även lärosäte. 

Störst effekt har syskonkopplingen i USA. Där ökar sannolikheten rejält att ett yngre syskon från en studieovan miljö väljer att plugga vidare på college om en storebror eller storasyster gör det.

Läs mer: Morgonmisstagen som kan minska din produktivitet

Forskarna menar att den här typen av nätverkseffekter kan förklara varför ojämlikhet är svår att komma till rätta med inom utbildningsväsendet, men att den aktuella studien visar att syskon kan bli viktiga dörröppnare för högre utbildning.  

– Vi vill förstå varför vi fortsätter att se så stora skillnader i utbildningsnivå mellan olika grupper i samhället. Varför barn till personer utan högskoleutbildning har betydligt lägre sannolikhet att utbilda sig på universitet, även i Sverige där högskoleutbildningar inte kostar någonting. De här resultaten visar på vikten av akademiska förebilder, säger en av studiens författare Adam Altmejd, doktor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet och Handelshögskolan i ett pressmeddelande. 

Totalt har data från 440 000 sökande till högre utbildning och deras syskon analyserats. Studien är publicerad i tidskriften The Quarterly Journal of Economics. 

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap