Karriär

Ai ställer nya krav på chefen

I takt med att människa och maskin i större utsträckning kommer att arbeta tillsammans ställs nya krav på arbetsledaren, visar undersökning. Foto: Alamy

När det gäller artificiell intelligens ligger svenska företag i framkant. Det visar en ny internationell undersökning.

Publicerad

I takt med att människa och maskin i större utsträckning kommer att arbeta tillsammans ställs nya krav på arbetsledaren. Enligt undersökningen, där 800 it-chefer från åtta av ”världens mest digitalt drivna ekonomier” tillfrågats, krävs ”kapacitet att leda en förstärkt arbetsstyrka”.

Andra egenskaper som efterfrågas av morgondagens chef är djupare kunskap om ny teknik, samt förmågan att anpassa organisation och strategi efter den.

Cheferna bekymrar sig över utmaningar med att rekrytera och behålla relevant ai-kompetens. De nämner svårigheter med att integrera nya lösningar i de affärs- och it-system som redan är på plats. Mest av allt oroar de sig för att den egna företagskulturen saknar innovationsförmåga.

Undersökningen visar dock att Sverige tycks ligga långt framme. 68 procent av de svenska beslutsfattare som vill implementera ai har också planer på att investera i tekniken inom tre år. Genomsnittet för samtliga länder i undersökningen är 59 procent. Och bara fyra av tio svenska chefer uppger att deras företag inte använder ai i dagsläget, jämfört med sju av tio av samtliga tillfrågade.

Synen på framtidens arbetsplats är positiv. Sex av tio tror att ai kommer att leda till en förstärkt arbetsstyrka. Ökad produktivitet och mer tid till värdeskapande och innovationsdrivna arbetsuppgifter anges som några av de främsta fördelarna.

– För chefer är det inte längre en diskussion om människa mot maskin. Den diskussionen och initiala rädslan är förbi. För att förbli relevanta och konkurrenskraftiga behöver framtidens ledare en tydlig vision för ai-tidsåldern, där satsningar på utbildning för medarbetarna i intelligent automation och ai i syfte att driva personlig och professionell utveckling är en viktig stöttepelare, säger Patrik Löwendahl, teknik- och innovationschef för Avanade Sverige.

Avanades undersökning genomfördes från maj 2017 till juni 2017 av Wakefield Research. De frågade 800 chefer och beslutsfattare inom it-sektorn i Sverige, USA, Storbritannien, Australien, Kanada, Italien, Tyskland och Japan.