3 tillfällen då du inte ska acceptera befordran

2017-09-15 17:21  
Foto: Paul Catalin Pop / Alamy

Ibland kan ett steg framåt – vara två bakåt. Bara för att pinnhålet ovanför din plats på karriärstegen är ledigt, ska du inte kasta dig uppåt. Här är tre tillfällen då du istället ska ta ett steg åt sidan.

Det är ganska lätt att hamna i tankesättet att en lyckad karriär ska gå spikrakt. Man ska sträva framåt tills man nått toppen…

Men för det mesta fungerar det inte så i livet, och bara för att en ny position verkar vara ett kliv uppåt – så är att tacka ja inte alltid det klokaste karriärdraget sett på lite längre sikt.

För att att hjälpa dig att hålla kursen har vi samlat några tillfällen då den smarta säger ”tack, men nej tack” till en befordran.

1. Uppåt, men du går miste om det du gillar

Att få en befordran är ofta fantastiskt. Du blir sedd och formellt uppskattad för vad du har åstadkommit. Men med ny titel och fetare lönekuvert kommer andra förändringar. Och vissa av arbetssysslorna kanske inte alls är din kopp te.

Du kanske älskar kundkontakt och att i dialog med dem få föra arbetet framåt. Som chef blir det istället du som får ansvaret för att de som har kundkontakten sköter sig. Ha med glädje i kalkylen när du överväger att tacka ja.

2. Mer ansvar, men på din bekostnad

Visst kan det vara kul att få mer ansvar. Men hur påverkar det din tid? Säg att du har andra projekt som du hellre sysslar med, som helt plötsligt får stryka på foten. Vad innebär det för din långsiktiga karriär om du ”hamrar fast” vid just det här ansvarsområdet?

Här kan det vara viktigt att se över sin situation, ta ett steg tillbaka och tänk efter om det nya ligger i linje med vart du vill nå.

3. Minsta motståndets lag…

Det är vanligt att jobbskiften sker av en slump. Man har råkat säga till någon att man tycker man har fastnat… och vips kommer ett erbjudande från något håll. Och visst kan det vara lockande att överge skutan. Få upp lönen, kanske komma till ett större, mer känt företag eller något liknande.

Men det finns en hake. Gör du bytet för att det är ett bra karriärdrag – eller för att det helt plötsligt blev enkelt? Att ta ett steg framåt kan vara helt fel, om det är så att klivet är i fel riktning.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap