Karriär

10 saker som gör rekryterarna galna

Bullrig, oförberedd eller vag. Hur du agerar på anställningsintervjun avslöjar mycket om din person. Och vissa beteenden retar gallfeber även på luttrade rekryterare – se listan.

Publicerad

Det finns inget givet recept på hur man ska agera för att framstå som övertygande på anställningsintervjun. Däremot finns det saker som de flesta inte uppfattar som positivt, oavsett vilket företag det gäller. Snarare är det så att vissa beteenden så till den milda grad retar rekryterare att detta förstör möjligheterna till att gå vidare i anställningsprocessen. Det skriver arbetsförmedlarsajten Glassdoor som har pratat med rekryterare.

Så vad är det då för olater som är ”förbjudna” på intervjun – kolla in nedan.

Ge vaga svar

Tydlighet är en dygd, i varje fall när det kommer till anställningsintervjuer. Rekryterare ska mer eller mindre förvandla kandidater till lättförståeliga ”siffror”. Och alla kompetenser och erfarenheter ska sugas in på ett kort möte – det är inte helt enkelt. Om den som intervjuas då är svävande eller vag i sina svar så försvåras uppgiften.

Illojalitet

En sak som rekryterare inte är intresserade av är tidigare arbetsgivares dåliga sidor.

Du kanske tror att du slår an en förtrolig ton, men så är inte fallet – att snacka skit om ”din förra” är ingen bra idé. Att hänga ut någon annan får dels dig att framstå som småaktig – och det får rekryterare att tycka att du är illojal. Följdtanken på det blir ”hur kommer hen prata om vår/den här arbetsplatsen?”.

Läs mer:

Likgiltighet

Även om det främsta skälet att du söker ett nytt jobb är att få (högre) lön – så är det ingen intelligent sak att nämna. Företag vill ha personal som aktivt har sökt sig till dem, inte bara agera platshållare tills något bättre dyker upp. Entusiasm och intresse bör vara självklarheter vid intervjun.

Inställsamhet

Ett grundkrav många företag har är att du ska ”passa in”. Men det innebär inte att de är på jakt efter nickedockor eller lismande ja-sägare. Papegojor som bara återupprepar andras åsikter undanbedes – de flesta är på jakt efter personer som har integritet och som kan tänka själv.

Oorganiserad

Att inte komma i tid och att vara oförberedd är illa. Rekryterare tar det inte med en klackspark och tycker att det är en charmig detalj – de ser ett problem. Oorganiserade arbetare kräver mer styrning och övervakning, något som få organisationer är intresserade av.

Läs mer:

Socialt obekväm

De flesta arbeten kräver interaktion och samarbete. De som under en intervju agerar respektlöst eller ohövligt lär ha diskvalificerat sig direkt. En taskig attityd är något som kanske inte syns i cv:t – men en bra rekryterare lär dra öronen åt sig. För om de skickar vidare kandidater som ser ner på andra så kan de ge rekryterarna ett dåligt rykte hos företagen som anlitar dem.

Arrogans

Ödmjukhet är ett bra sätt att visa att du är en lagspelare. Under en intervju så ska man absolut ta fram sina starka sidor, men om det bara blir skrävel och skryt så framstår du inte som självsäker – utan som arrogant.

Snacksalighet

Du är på anställningsintervju av ett skäl. Rekryterare vill inte höra hela din livshistoria – utan bara det som är intressant. De är inte heller särskilt roade av att du lindar in din berättelse med anekdoter, svåra ord eller andra ovidkommande detaljer. Det kan du spara till någon annan gång.

Att inte ha läst på

Basal kunskap om företaget som söker personal är ett måste. Att inte veta vem som är chef, vilka konkurrenter som finns och vilka produkter som säljs är ett kardinalfel.

Brist på professionalism

Oavsett hur avslappnad stämning det är på arbetsplatsen – se till att vara korrekt på intervjun. Att använda slang eller fula ord, att klä sig opassande eller att brista i vett och etikett får rekryterare att backa. Om du inte kan prestera på en av de mest professionella av arenor (anställningsintervjun) – hur ska du då kunna representera företaget i fråga?