Karriär

Stärk din trovärdighet i tre steg

Foto: Jack Frog / Alamy
Foto: Jack Frog / Alamy

Trovärdighet på jobbet gör det lättare att positionera sig, visa upp sina förmågor och utvecklas i karriären. Viktigaste aspekten är hur du använder språket.

Publicerad

Var uppmärksam på dina talmönster, hjälp andra att göra sina röster hörda när det behövs, och få din röst att höras på jobbet. I tidningen Forbes tipsar ledarskapscoachen Ashira Prossack om tre sätt att stärka sin trovärdighet:

Ta bort utfyllnadsord och sluta säga ”förlåt”

Identifiera vilka utfyllnadsord du använder och var noga med när och hur du använder dem. Många är inte medvetna om hur mycket uttryck som exempelvis ”vet du” och ”liksom” har infiltrerat deras språk. Ofta sägs de som pauser när du samlar dina tankar men då är det bättre att ta ett andetag och vänta i stället.

Om du inte har fel eller inte gjort något fel så säg inte förlåt. Ofta används förlåt som ett sätt att hoppa in i en konversation, ”förlåt, jag hörde inte vad du sa, kan du upprepa det?”. Men ordet förlåt ska bara användas för att ge en ursäkt.

Känn in när du ska prata

Att kommunicera är ett fantastiskt sätt att bygga trovärdighet – när det görs på rätt sätt. Du måste veta när du ska prata, när du ska lyssna, och när det är bäst att vara tyst. Var medveten i din kommunikation, när du presenterar idéer och bidrar på möten. Planlöst prat är inte effektivt.

Om möjligt – var inte ensam

Att vara fler ger styrka. Bästa sättet att få igenom det du vill är att göra det till en kollektiv idé. Hitta personer som du tror kommer att stödja och utveckla din idé. Genom att få andra att stå bakom vad du säger blir det också fler som känner att de äger frågan.

Hjälp även andra att göra sina röster hörda. Om du under ett möte märker att någon inte får prata, se till att släppa in dem så att de får chansen. Genom att skapa chanser för andra kommer de att göra samma sak för dig när du behöver det.