Premium

Så ska du hantera lönesamtalet med chefen

Foto: Fotograf Pernilla Pettersson
Foto: Fotograf Pernilla Pettersson
Foto: Alex Wayne (Wayne Photography)
Foto: Alex Wayne (Wayne Photography)

Missa inte dessa sju tips på hur du förbereder dig inför lönesamtalet.

Publicerad

Viktigast inför lönesamtalet är att ha koll på vad som förväntas av dig och att peka på hur du har presterat utifrån det. Det är ett av experternas tips på hur du förbereder dig. Ett annat är att ta det seriöst men att samtidigt försöka släppa prestigen och slappna av.

Inför ett lönesamtal är det viktigt att förbereda sig. Men många tycker att det är jobbigt och skjuter på det och hoppas komma på bra saker att säga när samtalet närmar sig. Det brukar inte bli bra, enligt karriärcoachen Nina Jansdotter. Samtidigt konstaterar hon att många ingenjörer har en analytisk läggning vilket är positivt.

– De är inte så pratiga och tror inte på att hitta sina argument i stunden. Många är nervösa inför lönesamtalet, och mitt råd är att se förberedelserna som personlig utveckling, säger hon.

Undersök lönenivån

En bra start inför lönesamtalet är att skaffa dig en uppfattning om hur din lön ligger till, enligt Anders Boström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer:

– Ta reda på hur din lön är i relation till marknadslöneläget och ta upp det som ett sakligt argument om du ligger lägre. Titta på statistik och tala med kollegor och vänner i samma bransch. Många förblir lojala mot sin arbetsgivare och inser inte att det finns en marknad där ute som är beredd att betala en högre lön.

– Förbered dig genom att reflektera över din prestation utifrån företagets lönekriterier. Det är chefens bedömningsgrund vid lönesättningen. Se till att ha klart för dig vilka prestationer och resultat som är i linje med dem. Försök att ha en bra dialog och att få till en samsyn om ditt arbete. Det är det lönesamtalet går ut på.

– Tala om vad du gör. Chefen har ofta inte så stor insyn i medarbetarens arbete. Många inom Sveriges Ingenjörer är kvalificerade, arbetar självständigt och kan sina arbetsuppgifter betydligt bättre än den lönesättande chefen. Då måste du tala om för chefen vilka prestationer du utför och vilket värde du skapar till företaget.

Prata med kollegor

Nina Jansdotter håller med om att det är bra att snacka runt och kolla andras lönenivåer, även om det ofta är enklare att fråga någon om sexlivet än om lönen. Hennes tips handlar mycket om att vara konkret:

– Förbered tre goda konkreta argument, gärna kopplade till dina mål. När det gäller pengar ska det helst vara hårda, mätbara argument om vad du faktiskt har bidragit med. Inte jag utvecklas hela tiden utan det här har jag lärt mig och därför kan jag utföra mitt arbete mer effektivt.

– Koppla till det förra lönesamtalet. Förmodligen följde ni upp det vid utvecklingssamtalet och nu kan du i årets lönesamtal peka på att du har gjort det ni sa – och lite till. Ta reda på vad som förväntas av dig konkret och vad som ska till för att du ska höja dig ytterligare en nivå. Det spelar ingen roll hur bra du är på ditt jobb om du inte gör det chefen och företaget vill.

– Tro inte på tankeläsning. Analytiker tenderar att tro att andra förstår att de gör ett jobb utan att de ska behöva tala om det. Men dagens chefer sällan har tid att ta reda på i detalj vad alla medarbetare gör och hur de utför sitt arbete, och då hör det till som anställd att berätta det.

– Ta det seriöst men försök att släppa prestigen och slappna av. Det är inte på liv eller död. Ställ frågor, lyssna och försök att hitta varandra. Det ska inte vara en kamp där ni blir ovänner för det blir ingen bra arbetsmiljö.

Varning för ultimatum

– Skippa privata argument. Höga resekostnader till jobbet, köpt nytt hus eller höga studielån? Det är argument som får chefen att bli direkt negativ. Lönesamtalet ska handla om din prestation.

– Jämför dig inte med andra. Utgå från dig själv och din egen prestation och fastna inte i vad andra presterar och har för lön. Du kommer bara ifrån ämnet och verkar sniken.

– Inga ultimatum. Säger att du slutar om du inte får en viss lön så var beredd att stå ditt kast och säga upp dig.