Karriär

Det här avgör när unga ingenjörer väljer arbetsgivare

Foto: Axel Schmidt, Bertil Ericson / TT, Xinhua
Foto: Axel Schmidt, Bertil Ericson / TT, Xinhua

Intressanta och utmanande arbetsuppgifter, men också bra lön. Det värderas högst när unga inom teknikbranschen väljer arbetsgivare.

Publicerad

I undersökningen Young Professional Attraction Index, YPAI, har Academic Work låtit studenter och unga i början av sin teknikkarriär ranka vad som är viktigt i valet av arbetsgivare.

63 procent av de tillfrågade värderar intressanta och utmanande arbetsuppgifter allra högst. Mer än hälften tycker att bra lön, goda utvecklingsmöjligheter och trevliga kollegor är viktigt. Minst avgörande i valet av arbetsgivare är tydliga förväntningar och mål.

Undersökningen, som genomförts i samarbete med Kantar Sifo, visar också att teknikbranschen fortsätter att vara attraktiv bland unga.

− Young professionals inom teknik dras till företag som har makten att bidra till ett hållbart samhälle. Det ser vi till exempel inom transportsektorn där utvecklingen av elbilar engagerar teknologerna. Utvecklingen av artificiell intelligens är också något som intresserar, säger Henrik Björkling, Business area manager på Academic Work, i ett pressmeddelande.

Finns utrymme att ställa krav på arbetsgivarna

Academic Work konstaterar att den väntade kompetensbristen inom teknikbranschen leder till ökade valmöjligheter för unga ingenjörer. Dessutom har de större utrymme att ställa krav på arbetsgivarna.

− Young professionals inom teknik är väl medvetna om att deras kompetens är efterfrågad och är inte rädda att förhandla om den. Det sätter press på arbetsgivarna som i sin tur måste leva upp till kraven för att inte riskera att förlora talangerna, säger Julia Granström, Employer branding specialist på Academic Work.

Sammanlagt har drygt 7000 personer deltagit i undersökningen.

Listan över vad som är viktigt för unga inom teknikbranschen:

1. Intressanta och utmanande arbetsuppgifter, 63 procent

2. Bra lön och förmåner, 57 procent

3. Goda utvecklingsmöjligheter, 56 procent

4. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö, 56 procent

5. Bra chef och ledarskap, 47 procent

6. Flexibel arbetsplats och arbetstid, 34 procent

7. Trygg anställning, 32 procent

8. Företagets värderingar och kultur, 28 procent

9. Geografiskt läge/närhet till hemmet, 27 procent

10. Tydliga förväntningar och mål, 20 procent