Karriär

Ingenjörerna klarar krisen - än så länge

Olle Dahlberg, arbetsmarknadsanalytiker på Sveriges Ingenjörer.
Olle Dahlberg, arbetsmarknadsanalytiker på Sveriges Ingenjörer.

Finanskrisen förvärras och lågkonjunkturen fördjupas. Men ingenjörerna kan vara lugna, än så länge. Jobben är kvar och arbetslösheten är låg.

Publicerad

Krisen må stå för dörren, men arbetslösheten bland ingenjörerna är fortsatt låg. Det visar en färsk arbetsmarknadsrapport från den fackliga organisationen Sveriges Ingenjörer.

Arbetslösheten bland landets ingenjörer ligger kvar på låga 0,7 procent.

Bara i Norge är arbetslöshetssiffran ännu lägre, om man tittar på de nordiska länderna, 0,5 procent. I Danmark är siffran 1,2 procent och i Finland 1,7.

– Trots tal om varsel och minskad orderingång är efterfrågan på ingenjörer och tekniker fortsatt hög. Antalet utannonserade platser inom teknik och data hos Arbetsförmedlingen ligger nu på samma nivå som i maj, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer till Ny Teknik.

Han säger också att den konjunkturbarometer som arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen presenterade härom veckan visar på fortsatt stor brist på ingenjörer och tekniker hos storföretagen.

- Man får inte blunda för att den konjunkturoro som finns, men det är så här det ser ut just nu. Och det kan dröja länge innan eventuella storvarsel syns i statistiken, säger Olle Dahlberg.

Andelen medlemmar med ersättning från Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA) var i augusti 0,7 procent (637 medlemmar), vilket innebär att nivån är oförändrad jämfört med april. Förra årets augustisiffra var 1,1 procent.

I samtliga län har andelen ersättningsfall sjunkit jämfört med augusti 2007. Förändringen är störst i Västerbotten, där andelen föll från 2,0 till 0,7 procent - den lägsta noteringen sedan januari 1999.

Lägst arbetslöshet har nu Kronobergs, Västmanlands, Kalmar och Örebro län med 0,5 procent. Högst har Jämtland: 1,8 procent.

Bland storstadslänen ligger Stockholm och Skåne på riksgenomsnittet 0,7 procent med Västra Götaland strax under, på 0,6 procent.

Han inser att hans rapport om arbetsmarnadsläget för ingenjörerna går på tvärs mot den krisbild som målas upp i medierna, men säger att det faktiskt är så här som det ser ut just nu.

- Man vill ju inte framstå som någon som blivit luftlandsatt på en öde ö, men det ser faktiskt ut som att krisen ännu inte nått ingenjörsjobben, säger Olle Dahlberg till Ny Teknik.