Premium
Trots Northvolt – Västerbotten sämst i löneligan för ingenjörer
Storstadsregionerna ligger som vanligt högt i löneligan för ingenjörer. I snitt tjänar en ingenjör omkring 10 000 kronor mer i Stockholm än i delar av Norrland. Men framöver väntas de gröna industriprojekten i norr skapa en ny trend.
Det är som väntat, och som vanligt: de högsta ingenjörslönerna betalas ut i huvudstaden. Det visar den årliga löneenkäten som Sveriges ingenjörer gör bland sina medlemmar. En civilingenjör tjänar i snitt 11 000 kronor, eller 24 procent, mer i huvudstaden än i sistaplacerade Västerbotten.
För högskoleingenjörer är skillnaden något mindre, 21 procent, eller 8 900 kronor, mer i Stockholm än i bottennoterade Jämtland.
– Det är väntat och så som det sett ut en längre tid när det gäller skillnaderna mellan länen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Att lönerna är högst i Stockholm är inte förvånande, och till viss del rimligt, menar Frankelius. Det handlar dels om en högre konkurrens om arbetskraften men också om att levnadskostnaderna i huvudstaden är högre. Möjligen är även det faktum att det är lättare att byta jobb i Stockholm en faktor som driver upp lönerna, menar Frankelius.
– Vi vet att Stockholm är dyrt att bo i. I alla fall som det sett ut hittills får man väl säga, vi får rapporter om att det blir dyrare även norröver när företagen där växer, säger hon.
Kan lönekartan för ingenjörer förändras?
För det finns anledningar att tro på vissa förändringar i de geografiska löneskillnaderna framöver. Inte minst på grund av de gröna industriprojekten som just nu är under uppbyggnad på flera platser i Norrland.
Det handlar bland annat om Northvolts batterifabrik i Skellefteå i Västerbotten och om fossilfritt stål som ska produceras av H2 Green Steel och av Hybrit som båda bygger verksamheter i Norrbotten. Tillsammans har de behov av hundratals ingenjörer de närmaste åren.

Än så länge har de nya industriprojekten i norr inte gjort några tydliga avtryck i lönestatistiken. De båda nordliga länen ligger långt ner i lönestatistiken där Västerbotten alltså ligger allra sämst till när det gäller löneläge för civilingenjörer.
Enligt Camilla Frankelius kommer det att krävas en uppryckning av företagen som vill rekrytera i de här länen.
– De som ligger lägst är de som kanske efterfrågar flest ingenjörer just nu. Det är, och kommer att vara, en huggsexa om ingenjörer så i det läget behöver man se om sina hus om man vill vara med och konkurrera om kunnig personal, säger hon.
Distansarbete kan vara en lösning
Samtidigt är det inte bara lön, utan också bostadsfrågan, som påverkar rekryteringen. En snabb inflyttning till orterna i norr kan göra att levnadskostnaderna ökar. Något som kan komma att ställa ännu högre krav på lönerna.
– Distansarbete kan vara en bra lösning under en tid tills det ordnar till sig. Man kanske inte flyttar på familj innan det finns bra bostäder i den utsträckning man behöver.
Kan distansarbete bli en permanent lösning i många fall?
– Det beror på arbetsuppgifterna men väldigt mycket kan göras på distans. För en del kan lösningen kanske bli att man tidvis befinner sig på plats men att resten kan skötas på distans.
Men trots ökade möjligheter till distansarbete så tror Camilla Frankelius att behovet av ingenjörer i norr förr eller senare kommer att synas i lönestatistiken bland medlemmarna.
– Jag tror inte att det kommer ha slagit igenom stort redan till nästa år. Det här kommer nog att vara mer av en trend som ger förändringar under några år framöver.