Populärteknik

Så mycket tjänar teknikern under sin livstid

Läkarna är de enda som under sin livstid drar in mer pengar än civilingenjörerna.
Läkarna är de enda som under sin livstid drar in mer pengar än civilingenjörerna.

Civilingenjör är ett av de bästa akademiska yrkesvalen om man vill tjäna mycket pengar. Det visar ett nytt webbverktyg från akademikerfacket Saco.

Publicerad

Under sin livstid tjänar en genomsnittlig civilingenjör omkring 20 miljoner kronor efter skatt om han eller hon får leva i 85 år. Det är ungefär fyra miljoner mer än snittet för alla akademiska yrken.

Siffrorna är hämtade från en webbtjänst som akademikerfacket Saco presenterat. Där kan man själv jämföra löneskillnaderna mellan olika yrkeskategorier vilket kan vara till hjälp för den som vill välja en ekonomiskt lönsam utbildning.

Av de yrken som finns med är det bara läkare som drar in mer pengar under sin livstid än civilingenjörer, närmare bestämt omkring tre miljoner.

Den som står i valet och kvalet att välja mellan att bli civilingenjör eller högskoleingenjör kan se att den kortare utbildningen ger knappt fyra miljoner mindre i livslön.

Av de yrken som finns med i jämförelsen är det konstvetarna som tjänar minst. Den sammanlagda lönen för en sådan är i snitt 12,5 miljoner vilket är tio procent mindre än vad en genomsnittlig gymnasieutbildad får ihop.

I det som Saco räknar som livslön ingår både lön och pension efter skatt. Studiemedel räknas som inkomst under studietiden men den årliga avbetalningen av studieskulden dras bort från lönen under återbetalningstiden.