Hållbar industri

Vinnande roboten hjälper dig att somna

Sömnroboten vinner första pris i Robotdalens tävling.
Sömnroboten vinner första pris i Robotdalens tävling.

Robotar kan utföra industrins monotona uppgifter. Eller hjälpa dig att somna.

Publicerad

Robotdalen, som bland annat finansieras av Vinnova, driver på utvecklingen av robotteknik, både inom industrin och i andra sektorer. Man satsar bland annat stort på hälsorobotik som är ett växande segment världen över.

Detta märktes också när den årliga utmärkelsen Robotdalen Innovation Award 2017 delades ut vid en prisceremoni på Expectrum i Västerås måndagen den 6 februari.

Tävlingen riktar sig till innovatörer, entreprenörer, utexaminerade studenter och doktorander från hela världen som har idéer, koncept eller lösningar med kommersiell potential och banbrytande teknik, inom vissa områden av robotik och automation.

En sömnhjälpsrobot, skapad av ett holländskt team, utsågs till vinnare i den internationella pristävlingen.

– Denna robotiserade produkt, som är den första ickemedicinska lösningen för sömnproblem, är i linje med vår satsning på nya tekniska lösningar för vård och omsorg. Den passar väl in i vårt arbete med att utveckla det vi kallar Technology for Independent Life, säger Peter Stany, ansvarig för innovationsstöd på Robotdalen.

Läs mer:

Vinnarteamet får en summa på 150 000 kronor, där 50 000 kronor är prispengar och 100 000 kronor erbjuds att användas för att utveckla konceptet i samarbete med Robotdalen.

Och för den som tror att det bara handlar om skojigheter – tänk om.

Juryn pekar på att den löser ett stort samhällsproblem. Den har ett trovärdigt vetenskapligt stöd för att lösa den svårigheten med sömnproblem, med pågående kliniska studier. Genom att samla in data om sovcykeln simulerar Somnox mänsklig andningsrytm och hjälper användaren att somna.

Den kuddformade produkten styrs av en mobil applikation och kan erbjuda ljus och ljud, vilket gör användningen enkel. Sömnroboten är på väg att kommersialiseras.