Verkstadsjobben försvinner i krisen

2009-01-26 13:16  
Faurecia i Torsås gör avgassystem åt bland andra Audi. Här är ett system för Audi A3 V6 Quattro. Foto: Faurecia

De svåra tiderna för bilbyggarna leder till nya varsel hos underleverantörerna. 33 000 verkstadsarbetare är nu varslade.

Arbetsförmedlingen uppger i en preliminär bedömning att antalet varsel hittills i januari uppgick till 12 574 över hela landet.

Under det fjärde kvartalet förra året varslades sammanlagt 57 000 personer. Det har bara överträffats en gång i historien, nämligen oktober-december 1992, skriver AMS i ett pressmeddelande.

Fackförbundet IF Metalls medlemmar tillhör de svårast utsatta på grund av krisen inom fordonsindustrin. IF Metall har nu 33.000 medlemmar varslade.

– Men vi ska ha klart för oss också att detta är varsel och vi får väl fortfarande tro att många av dem får jobb och att varslen inte kommer att träda i kraft, säger Åke Ljunggren, kassaföreståndare för IF Metalls a-kassa, till Dagens Eko.

Ljunghäll, Faurecia, Wipro...
I förra veckan meddelade press- och formgjutningsföretaget Ljunghäll i Södra Vi att företaget varslar ytterligare 65 personer om uppsägning. Under förra året varslade Ljunghäll 200 anställda om uppsägning.

Anledningen är de stora neddragningarna inom bland annat bilindustrin som drabbat underleverantören Ljunghälls hårt.

Ljunghäll tillhör de leverantörer som sökt nödlån från staten, men beslut om vem som ska få pengarna dröjer.

Även Faurecia i Torsås,söder om Kalmar, varslar nu ytterligare 60 anställda, varav 38 arbetare och 22 tjänstemän, rapporterar tidningen Dagens Arbete.

Under hösten har ungefär en tredjedel av personalen varslats. Även Faurencia är underleverantörer till fordonsindustrin och anger detta som anledning till varslet.

Wipro Infrastructure Engineering, som tillverkar hydraulcylindrar i Skellefteå, har de sista anställda från förra varslet på 21 arbetare just lämnat företaget.

I dagarna lades ett nytt varsel på 45 arbetare och tio tjänstemän. Det nya varslet är det fjärde på fem månader.

Jonas Hållén

Mer om: Varsel IF Metall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer