Västerås världens robotcentrum

2001-11-21 13:00  
Västerås är världens robotcentrum, ingen annan robottillverkare har lika stor produktion på ett och samma ställe som ABB Robotics. Men företaget är inte ensam robottillverkare i Sverige, inte heller en enda som säljer det mesta av produktionen på export.
 
I den globala robotligan
turas ABB Robotics och japanska Fanuc om att bära ledartröjan. ABB släpper ogärna försäljningssiffror för enskilda produktionsgrenar, men så mycket avslöjar Nils Gunnar Senander på ABB Robotics att man säljer i storleksordningen 10 000 industrirobotar årligen.
 
- Av våra 16 modeller görs bara målarroboten i Norge så jag skulle tro att fabriken i Västerås slår Fanuc som delar sin produktion mellan Japan och USA.
 
Robotics är på pappret störst även totalt med omkring 90 000 installerade robotar i världen, enligt Internationella Robotfederationens årsbok 2001. En siffra som nu även Fanuc närmar sig.
 
Men robotindustrin är inte bara långarmade, artikulerade robotar med många frihetsgrader (stor rörlighet) som ABBs stora svetsrobot 6400. Den är lika mycket ett automatiskt lyft- och flyttsystem inne i produktionsprocessen.
 
Definierad på det sättet lever en handfull svenska företag på robottillverkning. Inga jättar precis, men de överlever ändå på sina produkter.
 
Täbyföretaget Neos Robotics har en storsäljare i sin trearmade Tricept.
 
- Vi vill inte kalla den robot, snarare en allsidig bearbetningsmaskin för verkstadsindustrin, säger Ulrika Liiv på Neos.
 
Köpare är främst den europeiska bilindustrin: franska Peugeot/Citroën och tyska BMW är några av kunderna.
 
Det unika med Tricept enligt Neos är konstruktionen med tre armar som tillåter fem- eller sexsidig bearbetning av exempelvis ett motorblock. I år räknar Neos med att omsätta ungefär 100 mkr på Tricept. Det motsvarar cirka 40 exemplar, vilket är en 30-procentig uppgång sen förra året. Sen 1994 har Neos tillverkat fler än 180 Tricept-"robotar".
 
Transman i Trosa är specialiserat på portalrobotar, automater för att betjäna verktygsmaskiner eller flytta om och sortera gods till pall eller mellan olika stationer.
 
- Det stora lyftet kom för fyra, fem år sedan med ordern på sorteringssystem till postcentralerna runt om i landet, berättar Anders Henriksson på Transman.
 
Under de goda åren var årsomsättningen uppe i cirka 50 miljoner, i år stannar den vid 20 miljoner kronor. Exportländer är Norge, Tyskland och Kina.
 
MHU Robotics, även det i Täby, har en förhistoria inom såväl Electrolux som gamla Asea innan det blev eget 1984. MHU står för materialhanteringsutrustning och företaget tillverkar mindre robotar av både arm- och portalmodell. De ingår som moduler i kundanpassade hanteringssystem
 
- Vi säljer cirka 10 system om året och har totalt mellan 150 och 200 enheter ute i industrin, säger grundaren Göran Ridderström.
 
Japanska robotjätten Motoman, ingående i Yaskawakoncernen med europakontor i Torsås, har dock ingen egen robottillverkning i Sverige.
 
 

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer