Valpar får allergibehandling

2014-03-17 05:30  
Veterinären Kerstin Bergwall undersöker en Staffordshire bulterrier som deltar i studien. Foto: Premune

Hundar är först ut att testa superantigeners förmåga att förhindra allergi. Runt 150 valpar från svenska uppfödare ska ingå i fältstudien.

Människa och hund följs åt i livet. Det gäller även för sjukdomar. I dag drabbas runt tio procent av alla hundar av allergi. Bara i Sverige handlar det om närmare 78 000 hundar. Enligt djurförsäkringsbolaget Agria är vart femte veterinärbesök i dag kopplat till allergiska besvär. Företaget hoppas nu att en fältstudie, utförd av företaget Premune, ska ge en preventiv behandling.

Hälften av valparna ska få superantigen som droppar under de första veckorna. Den andra halvan ska få placebo. Studien utförs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Studien är dubbelblind och pågår i tre år, med en avstämning efter 18 månader, säger Sofia Östman, forskningschef på Premune.

Hon berättar att en tidigare säkerhetsstudie gått bra. Ingen av de tolv valparna har reagerat negativt på proteinet. Blodprov har också visat att immunsystemet aktiverats.

– Vi är entusiastiska över det här projektet. I dag finns inget botemedel mot allergier hos hund, och sjukdomen kräver livslång behandling kopplad till höga kostnader, säger Pekka Olson, veterinär på Agria.

Enligt Kerstin Bergwall, veterinär på SLU, har tekniken potential att förändra synen på allergibehandling och bli ett genombrott inom veterinärmedicin. Allt under förutsättning att studien faller väl ut.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL