Vaccin mot influensa dras tillbaka

2011-10-24 09:03  

Vaccinet Preflucel beskrevs som "rena dunderkuren". Men nu stoppas det. Läkemedelsverket kommer senare i dag att rekommendera att det inte används i Sverige, erfar Ny Teknik.

Läkemedelsverket kommer senare i dag att rekommendera vårdcentraler och vaccinationsbyråer att tills vidare stoppa all användning av influensavaccinet Preflucel, från läkemedelsbolaget Baxter, i Sverige.

-Vi vet i nuläget inte om det är tillräckligt säkert, konstaterar Charlotta Bergquist, klinisk utredare och biomedicinsk forskare på Läkemedelsverket till Ny Teknik.

Preflucel är det första så kallade cellodlade influensavaccin som används i Sverige. Andra influensavacciner framställs i hönsägg.

Baxter drog i fredags självmant tillbaka en av tillverkningssatserna eftersom personer som vaccinerats med dessa doser snabbt fått biverkningar som hög feber, muskelsmärtor och allergiska reaktioner.

-Ovanligt många som fått vaccin från sändningen har drabbats av biverkningar. Och några av reaktionerna har också varit allvarliga, som anafylaktiskt chock, uppger Charlotta Bergquist.

Den misstänkta sändningen innehåller 900 000 doser som distribuerats i ett tiotal länder i Europa. Av dessa har 40 000 doser släppts på den svenska marknaden.

Baxter misstänker att något gått fel i tillverkningen och arbetar nu med att kvalitetssäkra de olika produktionsstegen.

Ytterligare15 000 doser av en annan sändning finns också i Sverige. På Läkemedelsverket vet man ännu inte om också dessa innebär ökad risk för biverkningar.

-Vi vill att allt vaccin sätts i "karantän" tills vidare, säger Charlotta Bergquist på måndagsmorgonen.

Läkemedelsverket utreder också anmälningar om huruvida Baxters reklam för Preflucel innebär oetisk marknadsföring.

I annonserna anges att det varken innehåller antibiotika, konserveringsmedel eller hjälpsubstanser, vilket har väckt reaktioner.

Mer om: Vaccin Läkemedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer