USA förbjuder patent på mänskliga gener

2013-06-14 15:00  

Patent på mänskliga gener förbjuds i USA. Det har Högsta domstolen slagit fast. Bioteknikföretag Myriad Genetics förlorar därmed en mångårig kamp.

En mångårig kamp om bioteknikföretaget Myriad Genetics rätt till patent på mutationer på bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2 har avgjorts. Generna har ett starkt samband med ärftlig bröstcancer och ligger till grund för genetiska tester. I torsdags satte den Amerikanska Högsta domstolen, Supreme court, ner foten. Mänskliga gener kan inte patenteras i USA.

"Myriad skapade ingenting. De fann en viktig och användbar gen, men att separera en gen från det omgivande genetiska materialet är inte en uppfinning", skriver domaren Clarence Tomas i motiveringen.

Skulle Myriad Genetics eller andra däremot skapa experiment eller tester runt nya syntetiska former av DNA, så kallad kallas cDNA (complementary DNA) förtjänar de patentskydd, slår han fast.

Myriad Genetics patentsituation i Europa har länge varit annorlunda än i USA. I Europa drogs patenträtten till BRCA1 in i maj år 2004. Motiveringen var att patentet saknade tillräcklig uppfinningshöjd. För BRCA2 förlorade de patenträtten till 33 av 34 mutationer.

För europeisk patenträtt har det amerikanska beslutet i dag heller ingen betydelse.

-Här är det uttryckligen tillåtet att ta patent på isolerad arvsmassa, förutsatt att kraven på nyhet, uppfinningshöjd och att de har industriell användbarhet är uppfyllda, säger Patrick Andersson, patentexpert på Patentverket.

På längre sikt kanske beslutet påverkar hur amerikanska företag väljer att söka patent. Kanske söker de sig till Europa i stället.

-Men det är det för tidigt att säga något om. Vi får vänta och se.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: bioteknik DNA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer