Hållbar industri

Undersökning: Svenska företag har dålig koll på iot

Axeltillverkaren Meritor har hängt på uppkopplingstrenden. Men majoriteten av leverantörsföretagen vet knappt vad internet of things är.
Axeltillverkaren Meritor har hängt på uppkopplingstrenden. Men majoriteten av leverantörsföretagen vet knappt vad internet of things är.
Anders Ekdahl.
Anders Ekdahl.

Internet of things har pekats ut som framtiden för industrin. Men många svenska företag vet inte ens vad det är för något, visar en ny undersökning.

Publicerad

En tredjedel av de svenska leverantörsföretagen inom industrin (30 procent) vet inte alls vad internet of things, iot, är. Ytterligare en stor andel (39 procent) har låg kännedom om iot.

– Det är otäckt. Jag är inte alls förvånad, men det stör mig ändå och är inte alls bra, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industri­förening, Sinf, som kontinuerligt gör undersökningen Underleverantörsbarometern, som riktar sig till cirka 600 leverantörsföretag över hela landet.

Den här gången passade Ny Teknik Automation på att skicka med några frågor.

Det är här som bilden av en sektor som inte alls är med i diskussioner om framtidens teknik framträder.

Experterna och de som kommit längst menar att det finns stora vinster att göra med att hela verksamheten kopplas upp. Att affärssystem och produktion kopplas ihop. Att data samlas in och analyseras med olika molnlösningar för att nå förbättringar i produktionen. Och detta skulle kunna göra att det på ett effektivt sätt går att serietillverka unika produkter.

Läs mer:

– Det finns ett jättebehov av information. Företagen måste informera sig för att ha ett bra beslutsunderlag.

Anders Ekdahl ser också fler konsekvenser:

– Känner man inte till hur framtiden kan se ut så kan man inte sälja in industrin till ungdomar och rekrytera arbetskraft. Man vet inte heller var man ska lägga sina utvecklingspengar.

Vi frågade också företagen om samarbetande robotar, och där är det slående att så många som 55 procent svarade att ”det är inget för oss”.

Det här är ett område där det ännu inte finns så många goda exempel att företagen inte kan förväntas ha koll på framtida tillämpninga­r.

Läs mer:

Men att mer än hälften av företagen skulle ha så bra koll på de samarbetande robotarna att de kan avfärda dem?

– Det verkar jättekonstigt, tycker Anders Ekdahl. Som företagsledare måste man ta till sig information och diskussion om vad som är på gång. Annars riskerar en stor del av industrin att halka efter.

Hur går ni vidare med resultatet?

– Jag vet inte hur vi ska hantera detta, men jag vet att vi måste göra något, avslutar Anders Ekdahl.

600 svenska företag deltar i undersökningen

Underleverantörsbarometern gör av Svensk Industriförening, Sinf, bland medlemsföretagen.

Samma undersökning mäter även Automationsindex varje vår sedan 2011 för tanke­smedjan Automa Think. Den visade i år att en stor majoritet av industriföretagen anser att automation bidrar till en positiv utveckling för företaget. Över hälften har planer på att investera i automation.

Undersökningen som genomförts årligen riktar sig till ca 600 underleverantörsföretag inom industrin från hela landet.