Två ebolavaccin bedöms säkra

2015-03-27 14:36  
Ebolaviruset. Foto: TT / AP Photo / CDC

Framsteg har gjorts i kampen mot ebola, när två vaccin mot sjukdomen nu bedöms säkra att använda, enligt det amerikanska National Institute of Allergy and Infectious Diseases. De två vaccinen har testats i Liberia på över 600 personer i en klinisk prövning. Resultaten bekräftar kliniska studier som tidigare har gjorts i USA, där 20 testpersoner ingick.

Försöken ska nu fortsätta för att inkludera sammanlagt 1500 personer och även ett högre antal kvinnor. Resultaten ska följas upp under ett år.

Samtidigt skruvar Sierra Leone upp kampen mot viruset och inför ett tre dagars utegångsförbud i huvudstaden Freetown. Hundratals volontärer knackar dörr och söker efter gömda ebolapatienter i den spöklikt tysta staden.

Antal fall i landet har sjunkit från 500 i veckan i december förra året till 33 i veckan i slutet på mars. Flest fall rapporteras i huvudstaden och vid gränsen mot Guinea.

Mer om: Ebola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer