Tung svensk satsning på industrimässa

2019-04-01 07:09  
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Sverige och svenskt näringsliv satsar stort på att synas på världens största industrimässa i Hannover.

– Det är en otrolig möjlighet för svenska företag att knyta nya kontakter och få nya affärsmöjligheter, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Sverige är utsett till så kallat partnerland på årets mässa och har laddat upp med de tunga industriföretagen, en rad start-up-företag, fem ministrar och prins Carl Philip. Tillsammans satsar staten och näringslivet 32 miljoner kronor, lika mycket var.

Statsministern invigde mässan i Hannover tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Det är ett kvitto på att Sverige räknas som en viktig aktör vad gäller industriinnovation, säger Stefan Löfven (S) om att svensk tillverkningsindustri nu hamnar i fokus.

Fokus på AI

För några år sedan myntades begreppet industri 4.0 på Hannovermässan för att betona att den framtida tillverkningsindustrin måste vara uppkopplad.

– EU behöver leda den tekniska utvecklingen, vilket vi faktiskt inte gör i dag, så det behöver vi bli bättre på, inte minst vad gäller artificiell intelligens, säger Stefan Löfven.

I dag handlar nästan allt på mässan om hur industrin ska använda sig av exempelvis digitalisering och automation. Stort fokus läggs på 5G och artificiell intelligens (AI), men också hållbarhet.

– Här diskuteras mycket om människor och maskiner, om AI och hur man bygger smarta arbetsplatser som är bra både för människan och för miljön, säger ABB Sveriges vd Johan Söderström till TT i den svenska paviljongen.

ABB har funnits med i många år på mässan för att visa upp ny teknik. Men årets mässa skiljer sig på grund av antalet svenska företag som ställer ut och att det är så många start-up-bolag som bjudits in. Och kontakter har knutits när mässan har förberetts.

– Det här samarbetet har redan lett till en massa konkreta resultat som vi kommer kunna annonsera under veckan och framåt, säger Johan Söderström.

Tyskland drar

Runt 160 svenska företag ställer ut på det gigantiska mässområdet, mot vanligtvis ett 50-tal. Bland annat finns tungviktare som ABB, Ericsson, SKF, Tetra Pak, Electrolux, SEB, Investor, Vattenfall och Stora Enso med.

SSAB brukar inte delta på Hannovermässan, men finns med för att visa upp sitt projekt för att tillverka fossilfritt stål tillsammans med Vattenfall och LKAB

– Från början var det många som skakade på huvudet och sade att det inte var möjligt. Nu är det fler och fler stålbolag som är intresserade, och fler och fler länder och politiker, säger Martin Lindqvist, vd på SSAB.

– Tyskland är en viktig marknad för oss, Vattenfall och LKAB. Därför är det viktigt för oss att synas här.

Mer om: Industri Mässa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer