Transplantation gav rösten tillbaka

2011-01-21 09:56  

Under elva år talade Brenda Jensen med en elektronisk röst. Nu har hon fått sin röst tillbaka. En svensk kirurg fanns bland läkarna som utförde den komplicerade transplantationen.

Komplikationer efter en tidigare operation gjorde att 52-åriga Brenda Jensen, USA, förlorade förmågan att andas och tala normalt. Sedan dess har hon bara kunna tala genom en handhållen elektronisk utrustning som ger en robotliknande röst. Men det gäller inte längre. Ett internationellt sammansatt operationsteam har givit henne en mänsklig röst tillbaka.

Sent i höstas fick hon ett nytt struphuvud, luftstrupe samt sköldkörtel transplanterat från ett trafikoffer. Igår mötte hon och transplantationsteamet pressen för att berätta om det lyckade utfallet.

- Den här operationen är ett mirakel, säger Brenda Jensen. Jag är så tacksam och bara pratar, pratar och pratar.

För att lyckas med den komplicerade transplantationen användes kirurgerna den allra senaste operations- och rehabiliteringsteknikerna.

- Struphuvudet är ett otroligt komplicerat organ med intrikata nerver och muskler som gör att vi kan tala och andas, säger Gregory Farwell , docent vid UC Davis Medical Centre och chefskirurg för transplantationen.

Geroge Farwell uttryckte också sin beundrar över Brenda Jensen som var villig att anta de utmaningarna som det innebär att genomgå transplantationen, och dessutom utföra det arbete som var nödvändigt för att kunna använda sitt nya struphuvud.

Med vid den 18 timmar långa operationen fanns Paolo Macchiarini från Karolinska Institutet i Stockholm.

- Att återställa nerver och ansluta blodkärl igen i och runt struphuvudet och luftstrupen, och få det att fungera, satte oss verkligen på prov, säger Paolo Macchiarini som 2008 ledde världens första transplantation av en luftstrupe som odlats fram med vävnadsteknik.

- Det är inte bara mycket relevant för framtida transplantat, utan ger oss insikter som en dag kan leda till att vi kan använda stamceller för att reparera struphuvudet och omgivande vävnader i halsen.

 

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länkUnder hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt