Transplantation av stamceller botade hiv

2008-11-13 15:30  

En 42-årig amerikan tycks ha blivit botad mot hiv efter att ha genomgått en stamcellstransplantation mot leukemi i Berlin.

Den amerikanske mannen fick för 20 månader en stamcellstransplantation som behandling mot sin blodcancer. Han led också av hiv. Läkaren Gero Hütter vid Berlins universitetssjukhus Charité valde därför en donator som har en mutation, Delta 32, som verkar göra dem resistenta mot hiv. Resultatet lät inte vänta på sig. Mannen tillfrisknade inte bara från sin cancer utan också från hiv.

- Vi har testat alla viktiga organ, och inte hittat någon smitta, säger Hütter vid en presskonferens som hölls i går. Samtidigt är han noga med att poängtera att man inte helt säkert vågar tro på att resultatet håller hur länge som helst.

Det är inte första gången stamcellstransplantationer, som benmärgstransplanstationer räknas som numera, används för att försöka bota personer mer hiv. Runt om i världen pågår just nu 87 kliniska studier med samma syfte.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Stamceller, Hiv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer