Tobaksplanta ger medicin mot ebola

Tobaksplantor som smittats med en genmodifierad bakterie producerar antikroppar mot det fruktade ebolaviruset. Foto: Kentucky BioProcessing

Antikroppar tillverkade i tobaksplantor. Det tycks vara nyckeln till den framgångsrika behandlingen av de två amerikaner som smittats av den dödliga sjukdomen ebola. Samtidigt flaggar ett japanskat bolag för ett nytt lovande preparat.

Utbrottet av ebola i Afrika är det värsta på 40 år, konstaterar världshälsoorganisationen WHO. Hårdast drabbat är Liberia, Sierra Leone och Guinea. Hoppet om ett botmedel har nu tänts efter att två amerikaner som smittats i Liberia blivit bättre efter att ha behandlats med ett läkemedel som ännu inte är godkänt för att användas på människor.

Serumet, som går under beteckningen Zmapp, består av tre olika antikroppar mot ebolaviruset. Tillverkningen sker hos det lilla bolaget Kentucky Bioprocessing som använder tobaksplantor för att tillverka olika typer av vaccin. Här smittas de med en bakterie som angriper tobaksplantor. Bakterien har innan dess genmodifierats så att den även innehåller vitala delar från ebolavirus.

Plantan svarar på angreppet genom att producera antikroppar. Efter två veckor skördas tobaken och antikropparna utvinns.

För ett år sedan publicerade den vetenskapliga tidskriften Science Transnational Medicine resultatet av studier där drygt 40 procent av de apor som insjuknat i ebola blev friska efter att ha behandlats med läkemedlet.

Samtidigt seglar en japansktillverkad medicin mot influensa upp som ett potentiellt läkemedel mot Ebola-viruset, rapporterar Wall Street Journal.

Ett dotterbolag till den kända koncernen Fujufilm - Toyama Chemical - fick i mars läkemedlet Favipiravir, som är verksamt mot influensavirus, godkänt hos de japanska hälsomyndigheterna.

En representant för bolaget uppgav i fredags att bolaget förhandlar med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA (US Food and Drug Administration) om att dra igång kliniska prövningar av läkemedlet som bot mot Ebola.

Eftersom Ebola och influensavirus teoretiskt är av samma typ, kan samma effekter förväntas på Ebola, sa han till Wall Street Journal.

Dock betonar han att Favipiravir än så länge bara har godkännande för att stoppa influensvirus. Medicinen hindrar viruset från att föröka sig inuti redan infekterade celler.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt