”Testet har inte förändrat mitt liv”

2013-02-28 06:00  
Flopp för dna-test på nätet. För fem år sen gjorde Ny Tekniks reporter Marie Alpman dna-test. Grafik: Jonas Askergren

För fem år sedan var jag en av de första i Sverige som skickade in ett dna-prov och fick svar över internet. Det var rätt nervöst att klicka sig igenom sjukdomslistan.

Värst var alzheimer. Enligt alla experter jag talat med är det den enda sjukdomen i testet där resultatet faktiskt säger något om risken att drabbas. Allt på grund av en viss variant av genen APO-E.

Just den har inte jag. Tur det, för någon förebyggande medicin finns ändå inte, så vad hade jag kunnat göra med en sådan information?

Från början fanns 18 sjukdomar på min lösenordsskyddade sida hos isländska Decode där jag gjorde testet. Sedan dess har listan vuxit till drygt 40.

Jag kan inte påstå att testet ändrat mitt liv. För ärligt talat. Vad gör du med information i stil med: Din risk för att drabbas av kronisk njursjukdom är 30,1 procent jämfört med 28,0 procent i genomsnitt.

Mer intressant och upplysande är då att jag är känslig för bitter smak och tål laktos. Med andra ord, lite

extra mjölk i kaffet tack. Om generna får bestämma.

Marie Alpman

Mer om: DNA DNA-analys

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer