Sverige toppar EU:s malmliga

2017-06-14 07:01  

Förra året utvanns mer zink och silver än någonsin tidigare i Sverige. Hela malmproduktionen ökade – nära 75 miljoner ton malm producerades.

Sverige ligger på första plats i EU när det gäller zinkproduktion, och på tredje plats för silver. Under 2016 slogs rekord för utvinningen av de två metallerna: 258 000 ton zink, och 499 ton silver, mer än någonsin tidigare i Sverige.

Det kommer fram i statistik som SGU, Sveriges geologiska undersökning, har presenterat. Enligt SGU beror den uppåtgående trenden för zink och silver mycket på Bolidens nya automatiserade anrikningsverk i Garpenberg.

Malmproduktionen som helhet ökade 2016 jämfört med året innan. Produktionen är den tredje största som Sverige någonsin har haft, enligt SGU:s statistik. Sammanlagt producerades 74,9 miljoner ton malm i Sverige.

Läs mer:

Läs mer: Styrsystemet gör jobbet under jord

Ökningen i produktion gick hand i hand med högre metallpriser, noterar SGU, där framför allt priset på järnmalm och zink ökade stort, med 80 respektive 70 procent. Under 2015 var det ett stort prisfall på malm.

I ett europeiskt perspektiv toppar Sverige malmligan. 91 procent av järnmalmen i EU kommer från svenska gruvor, och är EU:s största producent av bly och zink. För silver är Sverige näst störst i EU, för guld på tredje plats och koppar på fjärde plats.

Produktionen av guld och bly sjönk dock under 2016, med 5 procent.

Det satsades även mindre på prospektering i Sverige förra året, jämfört med året innan: 435 miljoner kronor, mot 597 miljoner kronor 2015.

Anna Orring

Mer om: SGU Malm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer