Sverige snart fullvaccinerat – influensan avtar redan

2009-12-23 09:28  

Smittskyddsinstitutet rapporterar om att antalet nya fall i svininfluensan minskar för varje dag som går. Uppemot sju miljoner vaccindoser har gått åt hittills.

Totalt har nu närmare 11 000 fall av svininfluensan rapporterats till Smittskyddsinstitutet som för statistik.

Antalet nya fall minskar snabbt. Under vecka 50 anmäldes bara 162 nya fall jämfört med 425 under vecka 49. Det är två fall per 100 000 invånare vecka 50 mot 5 fall vecka 49.

- I allt fler länder på norra halvklotet tycks nu den nuvarande pandemivågen ha passerat. De flesta länder i norra, västra och även östra Europa, liksom i Nordamerika rapporterar avtagande trender. Fortsatt influensaaktivitet ses i södra och sydöstra Europa och delar av Central- och Ostasien, skriver Smittskyddsinstitutet i sitt nyhetsbrev.

I dag rapporterar SR Ekot om att Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens med vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline att göra ett stopp i leveranserna efter 10 miljoner doser.

Totalt har Sverige beställt 18 miljoner doser. Det var i ett läge då man förutsatte att varje person skulle vaccineras två gånger.

– Förutsättningarna har ju ändrats lite grann så till vida att det för den här vågen för de flesta räcker med en dos. Det gör ju att vaccinåtgången varit mindre än vi förutsåg från början, säger Göran Stiernstedt vid Sveriges Kommuner och Landsting SKL till SR Ekot.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer