Sverige bäst på att undvika antibiotika

2014-10-24 12:08  
Sverige är bäst i EU på att hålla nere användningen av antibiotika till djur. Foto: TT

Sverige är bäst i EU när det gäller att hålla nere användningen av antibiotika till djur. Det visar en ny rapport från den Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Användningen av antibiotika till djur är en av de faktorer som driver på den accelererande ökningen av antalet bakterier som blir resistenta mot läkemedlet. Sedan fyra år tillbaka tar därför den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, fram statistik över hur stora mängder antibiotika som ges till djur i samtliga EU-länder.

Sverige har sedan starten varit bäst i klass när det gäller att hålla nere förbrukningen.

Enligt rapporten har Sverige den lägsta användningen av antibiotika inom EU. På Cypern används man 29 gånger mer antibiotika till djur, i Tyskland 15 gånger mer och Danmark tre gånger mer.

- I Sverige behandlar vi enbart det sjuka djuret och mycket sällan hela djurgrupper. Att vi dessutom använder läkemedel med ett smalt spektrum skiljer oss från mängden. Det minskar risken för att det ska bildas bakterier som är resistenta mot antibiotika, säger My Sahlman, smittskyddsansvarig på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

I en pressrelease konstaterar LRF att svensk djurhållning tappar mark till förmån för billigare produkter från länder som öser på med antibiotikan.

– Antibiotikaresistensen har blivit ett globalt hot mot folkhälsan. Nu krävs att våra politiker tar ansvar för folkhälsan och svensk djurhållning, säger Helena Jonsson, ordförande i LRF.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Antibiotika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer