Svenskt vaccin testas mot spridd cancer

2012-03-12 07:08  
Första sprutan till första patienten. Ett nytt svenskt vaccin testas nu som behandling mot njurcancer som spritt sig i kroppen.

Ett nytt svenskt vaccin testas nu som behandling mot njurcancer som spridits sig i kroppen. Den första patienten fick nyligen en spruta med celler som ska lära kroppens immunförsvar att attackera tumörerna.

– Vaccinet bygger på en allmän princip, att så kallade dendritceller från en främmande individ drar igång en stark inflammatorisk reaktion hos mottagaren. Teoretiskt sett kan vi därför behandla alla typer av tumörer, bara vi kan komma åt modertumören eller eventuell dottertumör via injektion, säger Anna Laurell, onkolog vid Akademiska sjukhuset.

Vid sjukhuset ska nu totalt 12 patienter med njurcancer som spritts sig utanför njuren behandlas. Varje patient kommer att få två vaccindoser som injiceras i modertumören i njuren. Vaccinationerna sker med två veckors mellanrum.

Efter andra dosen opereras den tumördrabbade njuren bort. Förutom att studera eventuella biverkningar kommer forskarna använda sig av datortomografi för att följa hur metastaserna påverkas. Studien beräknas pågå till mitten av år 2013.

Vaccinet bygger på rön som gjort av en av förra årets nobelpristagare i medicin. Med hjälp av vita blodkroppar från friska patienter hoppas forskarna starta en process där immunförsvaret lär sig känna igen tumörceller och döda dem. Djurförsök med metoden harvisat på goda resultat.

Traditionellt används patienternas egna celler för den här typen av vaccin. Det gör vaccinet dyrt och tidsödande att ta fram.

-Vårt vaccin ligger redan färdigt i frysboxar och har samma fördelar som skräddarsydda vacciner. Dessutom är det mycket enklare att tillverka och går att massproducera, säger Jamal El-Mohsleh, vd på Immunicum.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer