Svenskt vaccin ska attackera levercancer

2013-08-19 14:32  
Marie Karlsson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset hanterar vaccinet som ligger nedfryst i flytande kväve. Foto: Björn Olsson

Ett svenskt vaccin ska nu testas som behandling mot levercancer. Studien sker vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och omfattar tolv patienter.

Läkemedelsverket har gett grönt ljus för kliniska test av ett nytt vaccin mot primär levercancer. Vaccinet har utvecklats av Göteborgsbolaget Immunicum, och bygger på nobelprisade rön som visar att kroppens eget immunförsvar kan lära sig att attackera tumörceller. Studien startar vid årsskiftet.

– Det handlar om patienter som inte har några andra botande alternativ, säger Jamal El-Mosleh, vd på Immunicum.

Varje patient kommer att få tre vaccindoser som injiceras i modertumören i levern. Vaccinationerna sker med två till tre veckors mellanrum. Tanken är att kroppens immunförsvar efter det ska ha lärt sig att känna igen cancercellerna så att de kan attackera primärtumören och eventuella metastaser.

Förutom att studera eventuella biverkningar kommer forskarna att använda sig av datortomografi för att följa hur tumörerna påverkas. Studien beräknas pågå under två år.

Ansvarig läkare för studien är Magnus Rizell, enhetschef vid leverkirurgiska sektionen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Vaccinet testas sedan 1,5 år tillbaka även på patienter med spridd njurcancer. Studien sker vid Akademiska sjukhuset i Uppsala samt vid Norrlands universitetssjukhus och omfattar också den tolv patienter. Resultaten hittills visar att det finns tecken på att immunförsvaret har aktiverats. Den förväntade överlevnadstiden för patienterna med mycket dålig prognos ser även lovande ut, enligt Jamal El-Mosleh.

Arbetet med att planera en större studie med 50 till 100 patienter (fas II) har nu inletts.

På marknaden finns i dag bara ett cancervaccin som baseras på vita blodkroppar. Tillverkare är det amerikanska bioteknikföretaget Dendreon som använder blod från patienten för att skräddarsy ett vaccin för behandling av prostatacancer.

– Vårt vaccin bygger på vita blodkroppar från friska personer. Det är vi ensamma om.

Med blod från friska personer som bas blir storskalig produktion enkel. Dessutom slipper patienten läggas in på sjukhus, lämna blod och vänta i veckor på behandling.

– Vaccinet ligger redan färdigt i frysboxar och kan sättas in direkt, säger Jamal El-Mosleh.

Utgår från Nobelupptäckt

Företag: Immunicum.

Gör: Cancervaccin baserat på dendritceller.

Grundat år: 2002.

Ort: Göteborg.

Antal anställda: Fem.

Patent: Ja.

Riskkapital: 46 miljoner kronor.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer