Svenskt larm fyller kassan

2010-01-28 10:13  
Dialyslarmet monterad på armen

Ett dialyslarm från Halmstad varnar när vennålen lossnar – en livshotande situation. Nu ska tekniken lanseras globalt med 12 nya riskmiljoner.

Utvecklingsföretaget Redsense i Halmstad tar in 12 miljoner kronor i nytt riskkapital från Almi Invest och Teknoseed. Pengarna ska gå till att marknadsföra företagets patenterade dialyslarm globalt.

Tekniken upptäcker om vennålen som pumpar in renat blod i patientens arm har lossnat. Situationen blir då snabbt kritiskt eftersom dialysapparaten fortsätter att pumpa ut blod ur kroppen.

Redsense larm består dels av en larmenhet som fästs runt armen, dels av en sensorenhet i ett slags plåster som placeras ovanför vennålen. Så länge nålen sitter fast i armen så leds ett infrarött ljus genom med optisk fiber i sensorn. Men om blod runnit ut hindras ljuset och larmet går.

Enligt Redsense sker varje år 200 000 incidenter med vennålar som lossnar vid de sammanlagt 250 miljoner dialysbehandlingar som görs i världen. Flera hundra av dem med dödlig utgång. I Sverige finns dock inga rapporterade dödsfall under de senaste 30 åren.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer