Svenskt företag lanserar dna-test för hiv-resistens

2008-11-14 08:54  
Daniel Zakrisson.

Ett dna-test som visar om du har en mutation som gör dig resistent mot den vanligaste formen av hiv. Det lanserar i dag det svenska gentestföretaget DNA-Guide. Den 42-åriga amerikan som tycks ha blivit botad från hiv fick benmärg från en donator med denna mutation.

Resistens mot den vanligaste formen av hiv, som står för cirka 95 procent av alla hiv-fall, beror på en speciell variant av genen CCR5 som kallas CCR5 delta 32. Namnet kommer av att genen saknar en 32 baspar lång gensekvens. En person som har två kopior av denna gen förfaller vara resistent, men även en kopia av denna variant har visat sig ge visst skydd mot hiv.

Genvarianten Delta 32 har fått enorm uppmärksamhet efter att en 42-årig amerikan tycks ha blivit botad från hiv efter att ha tranplanterats med benmärg från en donator med denna genvariant.

- Har man två kopior har man troligtvis ett gott skydd. Det kan också vara nyttig kunskap till exempel för folk inom vården som hanterar blod, säger Daniel Zakrisson vd för DNA-Guide.

DNA-Guides medicinska rådgivare Johan Björkegren poängterar dock att även om man är bärare av två kopior är det viktigt att skydda sig vid sexuella kontakter.

- Man förfaller då att vara resistent mot den vanligaste formen av hiv, men det finns vissa andra ovanligare varianter. Det finns dessutom fler smittor, utöver hiv att vara aktsam för.

Delta 32-varianten är idag spridd i Europa, Nordafrika och västra Asien. I Skandinavien och de baltiska staterna är den allra vanligast. Här bär upp till 16 procent av befolkningen på en kopia. En teori är att den har funnit i Norden för mer än 1000 år sedan och sedan spridits av vikingarna.

Testet för hiv-resistens ingår i ett större paket som testar ett antal egenskaper, bland annat hårfärg, förmåga att känna bitter smak samt resistens mot vinterkräksjuka. Paketet säljs på DNA-guides hemsida och kostar 2450 kronor.

Marie Alpman

Mer om: Gentest DNA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer